Svjetski program za hranu

Hitno potrebna hrana za 10 milijuna Sjevernokorejaca

Južna Koreja izrazila je spremnost da pošalje pošiljke pomoći u hrani na sjever nakon izvještaja WFP-a i Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) da je za gotovo 10 milijuna Sjevernokorejaca “hitno potrebna hrana”.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 05. 2019. u 13:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom posjete Južnoj Koreji, izvršni direktor UN-ovog Svjetkog programa za hranu (WFP) David Beasley pozvao je na donacije za pomoć u hrani za Pyongyang, izvijestila je novinska agencija Yonhap.

 "Vrlo smo zabrinuti zbog situacije i nadamo se da možemo doći do nekih rješenja", kazao je Beasley nakon sastanka u Seulu s južnokorejskim ministrom za ujedinjenje Kim Yeon-chulom s kojim je razgovarao o pogoršanju humanitarne situacije u Sjevernoj Koreji.

 Južna Koreja izrazila je spremnost da pošalje pošiljke pomoći u hrani na sjever nakon izvještaja  WFP-a i Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) da je za gotovo 10 milijuna Sjevernokorejaca “hitno potrebna hrana”.

 Južna Koreja je prošle godine pružila pomoć u hrani Sjevernoj Koreji, nakon što su poplave pogodile komunističku zemlju. Seul je isporučio 5.000 tona riže Pyongyangu.

 Američki predsjednik Donald Trump podržao je najnoviji potez Seula za pomoć u hrani Sjevernoj Koreji.

 WFP i FAO rekli su da je Sjeverna Koreja prošle godine ostvarila najnižu razinu od 2008. godine, pozivajući države članice UN-a, uključujući Južnu Koreju, da doprinesu njihovim naporima da pomognu Sjevernoj Koreji zbog pogoršanja situacije  sa hranom.

 "Procjenjujemo situaciju. Očito svi znaju da je bilo loše vrijeme, suše, poplave. Bilo je snijega, bilo je mnogo različitih uvjeta koji su utjecali na stanje hrane u Sjevernoj Koreji", rekao je Beasley danas u Seoulu izražavajući ozbiljnu zabrinutost, prenosi Anadolija.

 Beasley se također sastao s ministricom vanjskih poslova Južne Koreje Kang Kyung-wha koji je kazala kako je Beasleyjev posjet došao u "vrlo pravovremen trenutak".

 Južnokorejski ministar ujedinjenja sastat će se u utorak s čelnicima građanskih i vjerskih organizacija, u sklopu nastojanja da se saslušaju njihova mišljenja o pomoći u hrani na sjeveru.

 Sjeverna Koreja suočena je s ozbiljnim sankcijama UN-a od 2006. godine nakon što je jednostrano testirala svoj nuklearni arsenal.

Kopirati
Drag cursor here to close