HNŽ

Hercegovci počeli brinuti o higijeni: Smanjila se šuga

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u pet mjeseci 2018. godine registrirano je 58 slučajeva, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno 80 slučajeva.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 06. 2018. u 19:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj oboljelih od šuge u Hercegovačko-neretvanskoj županiji se smanjio u odnosu na prošlu godine.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u pet mjeseci 2018. godine registrirano je 58 slučajeva, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno 80 slučajeva.

Vodeća županija

U mjesecu travnju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji registrirano je 14 slučajeva šuge. Isto slučajeva registrirano je u Tuzlanskoj županiji,  dok je USŽ županiji zabilježeno devet slučajeva. Tri slučaja šuge zabilježena u ŽZH.

Unatoč tome što se broj oboljelih smanjio, činjenica je da je HNŽ još uvijek po broju oboljelih jedna od vodećih županija u Federaciji.

Krajem prošle godine šuga je bila jedna od vodećih zaraznih bolesti. U prosincu je zabilježeno 101 slučaj,  a tijekom cijele godine evidentirano je 930 slučajeva. Taj broj je manji u odnosu na 2016. godinu.  

Higijena ključna

Smanjenju broja oboljelih je zasigurno pridonijelo podizanje svijesti stanovništva o boljem vođenju osobne higijene. Higijena je ključna jer se bolest brzo prenosi dodirom, poljupcem, te korištenjem čaše, ručnika ili odjeće zaražene osobe, a prenosi se i seksualnim putem. Potrebno je što češće prozračivati prostorije, mijenjati posteljinu te rublje prati na visokoj temperaturi.

Liječnici upozoravaju da se šuga prepoznaje po crvenilu, svrabu i perutanju kože, a najviše i najbrže se širi u kolektivu, naročito među djecom u školama i vrtićima jer su oni najugroženiji zbog slabijeg imuniteta.

Svrab se uglavnom javlja između prstiju, na zglobovima, dlanovima, laktovima, tabanima, stomaku, grudima i posebno je izražen noću.

Šuga je zarazna infekcija kože uzrokovana parazitom koji se zove šugarac (Sarcoptes scabiei), koji se jedva vidi golim okom. Šugarac živi u koži domaćina, uzrokujući intenzivni alergijski svrab, naročito noću, jer ovaj parazit voli toplinu i tada se brže razvija.

Ženka buši hodnike u površinskim slojevima kože, u koje polaže jajašca. Mlade grinje pužu po koži i razvijaju se, a po izlasku odraslih parazita na površinu mužjaci ugibaju, a ženke polažu nova jajašca.

Kopirati
Drag cursor here to close