Nezadovoljni

HBŽ reformira zdravstvo

Koordinacija mora biti usmjerena na ključni rezultat, a to je pružanje kvalitetne medicinske usluge na financijski održiv način, istaknuto je iz ministarstva.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 03. 2021. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Županijska bolnica u Livnu

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije započelo je opsežne pripreme za reforme u sektoru zdravstva s ciljem poboljšanja kvalitete usluga korisnicima, zadržavanja i privlačenja najboljih liječnika i medicinskog osoblja i osiguranja financijske stabilnosti zdravstvenih ustanova, priopćeno je iz ministarstva. 

Osnovni dugoročni cilj je osiguranje dostupnosti zdravstvene zaštite ukupnoj populaciji.

Nažalost, pogoršana demografska situacija i smanjenje ekonomske aktivnosti negativno utječu na raspoloživost redovnih izvora financiranja. Iz tog razloga, kao prvi reformski prioritet nameće se racionalizacija ustanova javnog zdravstva na način da se poslovi organiziraju efikasnije i da se ostvare uštede na nemedicinskim izdacima, kako bi što veći dio sredstava koji se osigura preko Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ bio iskorišten za financiranje medicinskih usluga.

Na financijski rezultat ustanova javnog zdravstva pored objektivnih okolnosti uvjetovanih ekonomskim kapacitetom županije, utječe i način upravljanja i kvaliteta poslovnih odluka koje su u prethodnom periodu donesene.

Neadekvatan nadzor na relaciji Upravna vijeća - Ministarstvo, potencijalno štetni ugovori, pogrešna kadrovska politika često provedena sukladno zakonskim propisima i transparentnim procedurama, neadekvatan plan dodjele specijalizacija, doprinijeli su akumuliranju dugova zdravstvenih ustanova.

Posljedice loših odluka iz prethodnih godina poput povećanog broja nemedicinskog osoblja i dan danas uzrokuju negativne financijske rezultate i smanjuju dostupnost sredstava za liječenje građana.

Ministarstvo je odlučno u namjeri da realizira reformske aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju uvjeta rada medicinskog osoblja, proširenju obuhvata zdravstvenog osiguranja i unaprjeđenju kvaliteta upravljanja u javnim zdravstvenim ustanovama.

Za uočene probleme nema brzih i lakih rješenja ali svako daljnje odlaganje samo će povećati financijske gubitke. Za pronalaženje adekvatnog tehničkog rješenja neophodna je politička podrška osnivača koja će se ogledati u osiguranju efikasne koordinacije tri ključna aktera: Vlade HBŽ, odnosno Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ, Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ i upravljačkih struktura institucija javnog zdravstva.

Koordinacija mora biti usmjerena na ključni rezultat, a to je pružanje kvalitetne medicinske usluge na financijski održiv način, istaknuto je iz ministarstva. 

Kopirati
Drag cursor here to close