Prava?!

Žalbe i čekanja: Bh. građani bez adekvatne zdravstvene usluge

Duge liste čekanja, nedostatak uslova i nemogućnost dobijanja pravovremene usluge samo su neki od problema sa kojima se pacijenti suočavaju.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 10. 2021. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žalbe građana o lošim zdravstvenim uslugama u cijeloj Bosni i Hercegovini preplavljuju društvene mreže. Duge liste čekanja, nedostatak uvjeta i nemogućnost dobijanja pravovremene usluge samo su neki od problema sa kojima se pacijenti suočavaju. Tko će zaštititi osnovna ljudska prava?

Izadeta Ademović godinama se suočava sa posljedicama neuređenosti zdravstvenog sustava. Na preglede specijalista,kaže, čeka i po godinu dana.

„Kad trebaš specijalisti, on radi privatno, a nema mjesta za ove pacijente svoje", kaže Ademović.

Pored toga, građani se žale na neprihvatljivo ponašanje pojedinih uposlenika, na neadekvatne uvjet i nejavljanja na telefonske pozive. Međutim, žalbe su uglavnom po društvenim mrežama. Rijetki koje smo sreli na ulicama su odlučili i javno pričati.

„Ako hoćete specijalisti da odete, morate čekati dva-tri mjeseca, a čemu to? Znači čovjek može i umrijeti dotle.“

„Gledajući i slušajući sa strane kako ljudi se žale, nije baš sve zlatno, ima problema.“

„U Domu zdravlja nisam nimalo zadovoljan, a Gradina je uredu, obzirom na okolnosti, na uvjete rada.“

Da žalbe uglavnom završavaju na društvenim mrežama svjedoči i činjenica da na adresu Ministarstva zdravstva, prema riječima ministra, prijave stižu tek sporadično. Slično je i u Komisiji, čiji član nam kaže da je jedan od razloga vjerovatno i nepovjerenje prema vlastima, navodeći primjere slučajeva kada od žalbi nije bilo efekta, jer nedostaje inspekcijski kadar za postupanje po prijavama. Iz Komisije su tražili i spisak ljekara u UKC-u koji, iako je legalno, rade i privatno.

„Pratimo da građani imaju primjedbe kako određen broj ljekara, nakon provedene određene pretrage u javnoj ustanovi, upućuju u određene privatne klinike. Mi smo dobili spisak, to je nekih 60 ljekara koji obavljaju te djelatnosti i ići ćemo prema inspekcijskim službama radi kontrole'', govori Jasmin Alić, član Komisije za zdravstvo Skupštine TK.

I Tužiteljstvo trenutno vodi istrage o tri slučaja u posljednje dvije godine protiv ljekara zbog sumnje na nesavjesno liječenje. Riječ je o prijavi protiv specijaliste UKC-a Tuzla, slučaj smrti 20-godišnje porodilje iz Srebrenika. Istraga je u tijeku i zbog smrti 15-godišnjakinje iz Gračanice.

Pogledajte više u prilogu BHRT-a:

Video: Građani bez adekvatne zdravstvene usluge
Kopirati
Drag cursor here to close