Cjepivo

Gates: Malo su dvije doze…

''Mislim da je razumno razviti modificirano cjepivo kako bismo bili potpuno sigurni da će djelovati i na ove sojeve virusa", rekao je Gates.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 02. 2021. u 07:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moguće je da će biti potrebna treća doza cjepiva protiv virusa korona da bi se spriječili ozbiljni slučajevi bolesti izazvani novim sojevima, rekao je mlijunaš Bill Gates.

Ova izjava dolazi usred sve veće zabrinutosti da su postojeća cjepiva manje efikasna protiv južnoafričkog i brazilskog soja korone, prenijele su Nezavisne novine.

"Sada je pitanje je li nam dovoljna samo izuzetno visoka pokrivenost postojećim cjepivom ili nam je potrebna i treća doza istog cjepiva ili nam je potrebna modificiano cjepivo?", rekao je Gates za CBC Evening News.

"Svih pet kompanija koje proizvode cjepiva u SAD žele se pripremiti za slučaj da ljudi koji su već primili dvije doze mogu da dobiju i treću dozu. Mislim da je razumno razviti modificirano cjepivo kako bismo bili potpuno sigurni da će djelovati i na ove sojeve virusa", rekao je.

Gates financira istraživanja u Južnoj Africi kako bi se utvrdilo jesu li cjepiva kompanija "AstraZeneca", "Johnson&Johnson" i "Novavax" podjednako efikasna i protiv zaraznije varijante virusa korona.

"Ovaj soj je za AstraZenecu poseban izazov, dok su cjepiva Johnson&Johnson i Novavax nešto manje efikasnae, ali ipak dovoljno efikasna", naveo je.

Ako se virus korona ne iskorijeni, dodao je, u budućnosti će biti potrebno ponovo se cijepiti.

"Vjerojatno ne na godišnjoj razini, ali sve dok virus postoji, želimo da se što manje širi Amerikom", naveo je Gates.

Kopirati
Drag cursor here to close