Napokon!

FZO FBiH će pokrivati troškove za pet pokušaja biomedicinski potpomognute oplodnje

Pravo na liječenje ovom metodom ima žena do navršene 42 godine koja je u braku ili izvanbračnoj zajednici.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 05. 2022. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izmjenama zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom omogućeno je pet pokušaja vantjelesne oplodnje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine.

Pravo na liječenje ovom metodom ima žena do navršene 42 godine koja je u braku ili izvanbračnoj zajednici.

Od ukupnog broja novorođene djece u prošloj godini, 1,7 posto je rođeno zahvaljujući postupku biomedicinske oplodnje, ističu iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Dodaju, osnovni cilj donošenja zakona je smanjenje nejednakosti u dostupnosti ove usluge po županijama. Iako su svi zavodi zdravstvenog osiguranja županija pri donošenju Zakona dali svoje pozitivno mišljenje, praksa je pokazala da postoje određena odstupanja u primjeni.

"To je s jedne strane rezultat nejednakih financijskih mogućnosti županija, a s druge strane i ponekad i drugih razloga - nejednakih tumačenja određenih odredbi. Na ovaj način nastojimo uslugu na jednak način učiniti svim parovima u Federaciji BiH", ističe Marina Bera, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Pozivajući se na jednako tretiranje svih parova, pojedini izaslanici su prilikom diskusije skrenuli pažnju da starosna granica od 42 godine za žene, te činjenica da se ovim zakonom neće tretirati parovi koji već imaju djecu predstavlja diskriminaciju.

"Bojim se da ta komisija, ako postoji, ne može ni na koji način argumentirati ili argumentirano predočiti da nije moguće obaviti postupak medicinske oplodnje nakon 42 godine. Ja smatram da je to diskriminatorna odluka i da će se podzakonskim aktima unaprijediti taj segment", navodi Zvonko Marić, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH (SBB).

"Trebalo bi voditi računa da i oni parovi koji su dobili jedno dijete biološkim putem, a kasnije su obolili, da i oni ostvare pravo na biomedicinski potpomognute oplodnje. Bilo kakva poboljšanja u ovom zakonu koriste građanima", kaže Boris Krešić, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Graphics text FBiH (DF).

Iz Ministarstva pojašnjavaju da je starosna dob stručna stvar, a da je moguće da se i starijim ženama dopusti potpomognuta oplodnja u posebnim uvjetima, a da je stav Komisije bio da se ovim zakonom ne tretiraju parovi koji već imaju djecu.

Kopirati
Drag cursor here to close