Zavod

FBiH - Zasad nema potvrđenih slučajeva gripe, raste broj oboljelih od covida

Od početka sezone nadzora nad gripom nije bilo potvrđenih slučajeva gripe, no bilježi se porast broja oboljelih od covida-19
Lifestyle / Zdravlje | 27. 10. 2023. u 11:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji Bosne i Hercegovine, prema podacima iz nadzora, bilježimo porast broja slučajeva akutnih respiratornih infekcija (ARI), bolesti sličnoj gripi (ILI) i crijevnih viroza, izjavila je za Fenu dr. Rozalija Nedić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH, napomenuvši pritom da je u listopadu ove godine dosad prijavljeno 11593 akutne respiratorne infekcije (ARI) i 1233 slučaja bolesti slične gripi (ILI).

Nadzor nad gripom

Po njezinim riječima, od početka sezone nadzora nad gripom nije bilo potvrđenih slučajeva gripe, no bilježi se porast broja oboljelih od covida-19, većinom s blažim kliničkim slikama.

"S obzirom na hladnije vrijeme i češće okupljanje osoba u zatvorenim prostorima stvaraju se uvjeti za širenje uzročnika respiratornih bolesti. Za sve osobe sa respiratornim simptomima važno je da se pridržavaju epidemioloških mjera u zatvorenim prostorima odnosno zaštite nos i usta prilikom kihanja i kašljanja, održavaju higijenu ruku, ostanu kući u slučaju simptoma i izbjegavaju gužve, testiraju se brzim kućnim testovima na SARS-CoV-2, sve to kako bi spriječili širenje respiratornih virusa i u slučaju težih simptoma jave svom liječniku", istaknula je dr. Nedić.

Rekla je i da se za osobe starije od 65 godina, osobe koje imaju kronične bolesti i zdravstvene djelatnike preporučuje cijepljenje protiv gripe i covida-19.

Cjepiva

Zavod za javno zdravstvo Federacije osigurao je 7.000 doza cjepiva protiv gripe – Vaxigrip Tetra za imunizaciju prvenstveno zdravstvenih djelatnika ali i stanovništva u Federaciji BiH.

Distribucija po županijama se očekuje idući tjedan, a cjepiva protiv gripe također nabavljaju i županijski zavodi za javno zdravstvo kojima se može obratiti za cijepljenje.

Što se tiče zainteresiranost za cjepiva protiv gripe, ona je najveća u populaciji starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, dok je nažalost manja kod zdravstvenih djelatnika.

"Prema podacima koje imamo u Federaciji već neko vrijeme stanovništvo se ne cijepi protiv covida-19. Naglašavamo važnost preventivnih mjera i imunizacije protiv gripe i covid-19, pogotovo početkom sezone respiratornih infekcija i kod prioritetnih skupina", zaključila je dr. Rozalija Nedić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close