Oprez

Evo zašto ne bi trebali prstima dirati svoj pupak

Osim što bol u području pupka može biti pokazatelj da nešto nije u redu, on je i dio tijela u kojem se skriva najviše bakterija.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 06. 2019. u 13:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjerojatno svatko od nas, od svih dijelova tijela, pupak najmanje doživljava. Neki ga ukrase piercingom, a neki mu uopćene pridaju pažnju. No ipak iza njega se skrivaju brojne zanimljivosti. Osim što bol u području pupka može biti pokazatelj da nešto nije u redu, on je i dio tijela u kojem se skriva najviše bakterija.

Postoje razni oblici pupka, a svaki od njih se u prosjeku krije čak 67 vrsta bakterija, otkrili su američki znanstvenici sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini. U ispitivanju je sudjelovalo 60 žena i muškaraca kojima je uzet bris pupka, piše Miss zdrava.

Voditelj studije, doktor Rob Dunn rekao je za National Geographic: '' U 60 trbuha, odnosno pupka, naš tim je pronašao 2 368 bakterijskih vrsta, od kojih 1 458 njih može biti novost za znanost.''. Dodaje kako je u nekim pupkovima pronađeno 29 vrsta, a neki 107 vrsta bakterija. Jedan znanstvenik, koji je sudjelovao u istraživanju, pronašao je bakteriju koja je prethodno bila pronađena samo u tlu u Japanu, a ispitanik nikad nije tamo putovao.

No osim 'mucica' od odjeće, nije sve tako crno. Iako nije poželjno pupak dirati prstima kako ne bi prenijeli dodatne bakterije, postoje načini kako ga barem malo možete očistiti i ukloniti neugodan miris iz njega koji nastaje zbog slabe higijene.

Postupak je vrlo jednostavan, a potrebna je samo topla voda i blagi sapun koji neće iziritirati kožu te ručnik kako bi mogla nježno očistiti područje oko i unutar pupka. Isperi pupak čistom i toplom vodom te osuši ručnikom kako bi bila sigurna da je sva voda uklonjena i kako se na vlažnom dijelu ne bi radile nove bakterije.


Kopirati
Drag cursor here to close