Podrška

Europska peticija za besplatno i svima dostupno cjepivo protiv covida-19

Peticija, čije je potpisivanje pokrenulo desetak europskih građana, dobila je u Francuskoj potporu koalicije nekoliko desetaka udruga, nevladinih organizacija, sindikata i stranaka.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 12. 2020. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cjepivo protiv covida-19 kao javno dobro, besplatno i dostupno svima cilj je europske građanske inicijative pokrenute u ponedjeljak, čiji se organizatori nadaju da će prikupiti više od milijun potpisa kako bi Europska komisija otvorila raspravu o tom prijedlogu.

Peticija, čije je potpisivanje pokrenulo desetak europskih građana, dobila je u Francuskoj potporu koalicije nekoliko desetaka udruga, nevladinih organizacija, sindikata i stranaka.

''To cjepivo zajedničko je dobro čovječanstva. Velikim dijelom financira se javnim novcem... Mora dakle biti dostupno građanima'', poručila je koalicija u priopćenju, ističući da žele ''zajamčiti pristup svima dijagnostici i liječenju'', piše Hina. 

''Multinacionalne farmaceutske kompanije ne smiju ostvariti profite na ovoj pandemiji'', istaknuli su potpisnici inicijative, podsjećajući da su 1990-ih laboratoriji nametnuli pretjerane cijene za liječenje od HIV-a.

Peticija poziva Komisiju da iznese zakonski prijedlog kako bi se ''osiguralo da prava intelektualnog vlasništva, uključujući patente, ne ograničavaju dostupnost'' budućim cjepivima i metodama liječenja, i da europsko zakonodavstvo ''ne ograničava učinkovitost obveznih licencija'' koje bi mogle izdati države članice.

Pozivaju i da se uvedu ''zakonske obveze da farmaceutski laboratoriji koji koriste sredstva EU-a dijele svoje spoznaje, intelektualno vlasništvo i povezane podatke''; ali i da budu transparentni kad je riječ o ''javnim doprinosima istraživanjima, troškovima proizvodnje i odredbama o dostupnosti''.

Da bi se o peticiji otvorila rasprava u Bruxellesu, potrebno je prikupiti milijun potpisa do 30. studenoga 2021., u najmanje sedam država članica.

Kopirati
Drag cursor here to close