Sve spremno

EU4HEALTH akcija: Uvezli smo šprice i igle, stižu nova cjepiva

Samim uvozom nastavljeno je jačanje u vidu materijala za provedbu cijepljenja, rečeno je iz MCP BiH.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 10. 2021. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak je za potrebe relevantnih zdravstvenih institucija Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine uvezlo šprice i igle od 0.2 i 0.5 ml kao i spremnike za odlaganje otpada za cijepljenje, rečeno je za BHRT iz nadležnog ministarstva.

Ovim se nastavila podrška Europske Unije prema BiH u okviru EU4HEALTH akcije. Samim uvozom nastavljeno je jačanje u vidu materijala za provedbu cijepljenja, rečeno je iz MCP BiH.

Podsjećamo da je u okviru iste akcije BiH do sada realizirana kupovina cjepiva protiv COVID-19 BioNTek/Fajzer proizvođača od Republike Austrije u iznosu od 214.110 doza.

"BiH trenutno vodi pregovore sa Bugarskom za kupovinu 170.400 doza vakcine Moderna proizvođača. Pored vakcina i materijala za provedbu cijepljenja u okviru EU4HEALTH akcije BiH će ojačati i kapacitete hladnih lanaca za prihvat cjepiva različitih temperaturnih karakteristika", najavljeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana, BiH je počela s realizacijom akcije 27.03.2021. i od razdoblja od 18 mjeseci koji je planiran za realizaciju protekla je trećina vremena.

"Osjećamo se sigurnije ispod kišobrana Europske Unije", poručuju iz MCP-a.

U idućem razdoblju BiH očekuje 503.100 doza Pfizer cjepiva od SAD-a, 100.620 doza Pfizera od Slovenije i 50.310 doza od Francuske. Do 15.11. u okviru Covax-a, BiH očekuje 50.400 doza Johnson&Johnson cjepiva protiv COVID-19 zaraznog oboljenja.

Kopirati
Drag cursor here to close