Krenulo je

EU: Počeo proces distribucije cjepiva Pfizer/BioNTech

Transport cjepiva bit će obavljen kopnenim i zračnim putem.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 12. 2020. u 11:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cjepivo protiv koronavirusa koje su razvile kompanije BioNTech i Pfizer, a koje je odobrila Europska komisija na prijedlog Europske agencije za lijekove (EMA), distribuiraju se članicama Europske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Europska komisija je nakon početka procesa distribucije počela objavljivati informativne video sadržaje o cjepivima. Cjepiva koje se čuvaju u zamrzivačima bit će prenošene u hladnim transportnim kutijama u kojima će se pomoću suhog leda održavati temperatura od - 70 stupnjeva Celzijusa.

Transport cjepiva bit će obavljen kopnenim i zračnim putem.

Planirana je istovremena dostava cjepiva u sve zemlje članice EU, dok se početak cijepljenja očekuje 27. prosinca. Svaka zemlja priprema vlastiti plan i strategiju cijepljenja.

Europska komisija je u ime svih zemalja EU sklopila ugovor sa nekoliko kompanija koje rade na razvoju cjepiva protiv koronavirusa, tako su do danas potpisani sporazumi sa šest kompanija za nabavku oko dvije milijarde doza cjepiva.

EU će na osnovu potpisanih sporazuma moći nabaviti 400 milijuna doza cjepiva od kompanije AstraZeneca, 300 milijuna od kompanije Sanofi-GSK, 400 milijuna od kompanije Johnson and Johnson, 300 milijuna od kompanije Pfizer/BioNTech, 405 milijuna od kompanije CureVac te 160 milijuna doza od kompanije Moderna.

Očekuje se potpisivanje sporazuma i sa kompanijom Novavax za nabavku 200 milijuna cjepiva, čime će ukupan iznos doza dostići 2,2 milijarde.

Do sada je u EU odobreno samo cjepivo koja je razvijeno od strane Pfizera i BioNTecha. Budući da je ograničen kapacitet proizvodnje cjepiva, u zemlje EU cjepiva će biti poslana u ograničenim količinama koje će se odrediti prema broju stanovnika.

EMA nastavlja proces odobravanja cjepiva koju je razvila američka farmaceutska firma Moderna, a odluka se očekuje 6. siječnja naredne godine.

Kopirati
Drag cursor here to close