Putovnice

EU planira omogućiti digitalne certifikate o cijepljenju prije ljeta

Takozvane 'Covid putovnice' suočene su s protivljenjem nekih država članica EU zbog zabrinutosti da bi mogle biti diskriminatorne.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 03. 2021. u 18:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Digitalni certifikat koji bi omogućio građanima EU da putuju u inozemstvo trebao bi imati formu koja neće biti diskriminirajuća, kažu službenici.

Cilj je omogućiti svima cijepljenima protiv Covid-19 ili onima koji su testirani negativno ili su se nedavno oporavili od virusa da putuju unutar EU.

Svih 27 država članica odlučit će kako će koristiti novi digitalni certifikat, podsjeća BBC.

Takozvane 'Covid putovnice' suočene su s protivljenjem nekih država članica EU zbog zabrinutosti da bi mogle biti diskriminatorne.

Neki tvrde da bi manjini omogućili uživanje u stranim putovanjima bez ograničenja, dok se drugi, poput mladih ljudi koji se ne smatraju prioritetom za cijepljenje, i dalje suočavaju s mjerama poput karantene. Službenici Europske komisije jasno su poručili da žele izbjeći diskriminaciju.

Još jedno pitanje koje je pokrenuto bilo je da još uvijek ne postoje podaci o efikasnosti cjepiva u sprečavanju osobe da prenese virus drugima.

Uoči najave EU, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da radi na "stvaranju međunarodnog okvira od povjerenja" za sigurno putovanje, ali da cijepljenje ne bi trebalo biti uvjet.

Kopirati
Drag cursor here to close