Borba protiv bolesti

Epilepsija: Najučestaliji neurološki poremećaj

Lifestyle / Zdravlje | 27. 03. 2014. u 11:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Univerzitetskom Kliničkom Centru Sarajevo održano je predavanje, u povodu Svjetskog dana borbe protiv epilepsije.

Predavanje su održale prof. dr. Azra Alajbegović, direktorica discipline za neuropsihijatriju, prof.dr. Jasminka Đelilović Vranić, šef Klinike za neurologiju, te prof. dr. Enra Suljić sa Klinike za neurologiju- priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću KCUS.

Epilepsija je skupina kroničnih neuroloških poremećaja koje obilježavaju epileptički napadi.

Epileptični napadi su epizode koje mogu varirati od kratkih i gotovo neopaženih do dugih vremenskih intervala snažnog trzanja. U okviru predavanja prisutnim pacijentima i gostima predstavljena je ova bolest, ali i načini borbe i življenja s njom.

''Želimo ih upoznati s ovom vrstom bolesti, koja nije ništa drugačija bolest od drugih, te ih s druge strane ohrabriti da budu uporni u liječenju, jer osoba sa epilepsijom nije ograničena da postigne ono što je sebi zacrtala. Istina, postoje u nekim slučajevima ograničenja kod obavljanja određenih poslova te takvim osobama ne preporučujemo da rade na visini, blizu vode ili vatre, jer ozljeda epileptičnog napada može biti ugrožavajući faktor da se dodatno ozljede'', istakla je prof. dr. Jasminka Đelilović Vranić.

Prof. dr. Enra Suljević istakla je da epilepsija zaslužuje posebnu pažnju, s obzirom na to da je to jedna od najučestalijih neuroloških poremećaja te zbog činjenice da u svijetu trenutno od ove bolesti boluje preko 50 milijuna oboljelih, od čega je šest milijuna oboljelih u Europi, što čini jedan posto opće populacije.

''Naš cilj je educiranje naših pacijenata, njihovih obitelji, studenata, kolega i šire javnosti o ovoj bolesti te utjecati da se otklone stidno-negativne konotacije o epilepsiji. Ovakvim sastancima želimo omogućiti jedan multidisciplinarni pristup i mogućnosti pacijentima da u jednom drugom miljeu, a ne u ordinacijama liječnika postave pitanja, čuju mišljenja drugih, osjete se da nisu sami, a sve u cilju da naglasimo da se epilepsija uspješno liječi te stavlja pod kontrolu'', istakla je prim. dr. Suljić.

Rizični faktori, kada je u pitanju ovo oboljenje, mogu biti genetska predispozicija, degenerativna oboljenja mozga, traumatske povrede mozga, upalni procesi mozga, te procesi na krvnim sudovima, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close