Znanstvenici u strahu

Ebola mutirala 300 puta u tri tjedna, uskoro će se prenositi i zrakom

Lifestyle / Zdravlje | 13. 09. 2014. u 08:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnovija epidemija virusa ebole odnijela je već više od 2.400 života, a liječnici i virolozi strahuju da bi virus uskoro mogao mutirati u puno opasniju verziju.

Ebola se za sada prenosi samo kroz izravan kontakt s tjelesnim tekućinama zaražene osobe, poput pljuvačke,znoja, krvi ili bljuvotine.

No, svaki put kada virus zarazi novu osobu dolazi do mutacije, pa je vrlo realna opasnost da virus poprimi oblik koji je prenosiv i zrakom.

''To je najveća briga koju sam ikad imao u svojoj 40-godišnjoj karijeri u zdravstvu'', rekao je Dr. Michael Osterholm, direktor Centra za istraživanje zaraznih bolesti na Sveučilištu u Minnesoti.

''Ne mogu zamisliti ništa u svojoj karijeri - a to uključuje i virus HIV-a - što bi bilo opasnije po svijet od virusa ebole koji se širi zrakom', izjavio je Osterholm.

Stručnjaci priznaju da do sada nije bilo slučaja u kojima je virus opasan po ljude mutirao prenosivost zrakom, no opasnost postoji i povećava se sa svakom novom zarazom.

Također, u povijesti životinjske ebole već su se pojavljivali slučajevi prenošenja zrakom. Epidemija ebole reston (REBOV) 1989. godine počela je kao virus ebole koji se prenosio zrakom između majmuna. Prije dvije godine, kanadski znanstvenici otkrili su da je ebola Zair, isti virus koji je odgovoran za sadašnju epidemiju, prešla sa svinja na majmune zračnim putem.

Ebola je RNK virus, što znači da prilikom svakog kopiranja dobije jednu do dvije nove mutacije. Većina tih mutacija je neutralna, ne povećavaju niti smanjuju opasnost virusa, no dovoljna je jedna da se virus počne nekontrolirano širiti Zemljom.

Do sada je u Africi zaraženo 4,784 osoba, a najveći je problem što zbog manjka zdravstvenih kapaciteta nitko ne prati razvoj mutacija. Jedna grupica kanadskih virologa usporedila je virus s početka epidemije u Sierra Leoneu s novijim primjerkom virusa, i otkrila više od 300 genetskih promjena na virusu.

''Zastrašujuće je vidjeti koliko je virus mutirao u samo tri tjedna'', rekao je Dr. Pardis Sabeti, profesor s Harvarda koji je sudjelovao u istraživanju.

Kopirati
Drag cursor here to close