Potvrđeno

Dva nova slučaja delta soja u zapadnoj Hercegovini

"Mogu samo otkriti da su slučajevi otkriveni u zapadnoj Hercegovini. Zavod za javno zdravstvo FBiH će priopćiti detalje, vjerovatno tijekom sutrašnjeg dana", naveo je Goletić.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 07. 2021. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva slučaja zaraze koronavirusom delta sojem otkrivena su kod građana BiH, potvrdio je Teufik Goletić, šef Laboratorije za molekularno genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

"Mogu samo otkriti da su slučajevi otkriveni u zapadnoj Hercegovini. Zavod za javno zdravstvo FBiH će priopćiti detalje, vjerovatno tijekom sutrašnjeg dana", naveo je Goletić.

Podsjetimo da su prvi slučajevi delta soja u BiH potvrđeni prije nekoliko dana, a radilo se o dva strana državljanina koji su boravili u Međugorju.

Inače, u Federaciji BiH u protekla dva dana registrirana su dva slučaja delta soja koronavirusa što pokazuje da je visok rizik od povećanja broja zaraženih u tom entitetu - navedeno je u Informaciji Vlade FBiH o epidemiološkoj situaciji koja je predstavljena danas Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva odlučio je zadržati na snazi i narednih 14 dana sve prethodno uvedene mjere za sprečavanje širenja zaraze.

Istaknuto je da je zaključno s 28. lipnja 2021. u FBiH registrirano 133.946 laboratorijski potvrđenih slučajeva COVID-19 bolesti, te 5.521 smrtni slučaj povezan s COVID-19.

Na razini Federacije BiH, sedmodnevna incidenca iznosi 4,8 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Dosad je ukupno utrošeno 236.972 doze vakcina, a s najmanje jednom dozom cijepljene su minimalno 148.834 osobe, od čega 88.138 sa obje doze ili oko osam posto stanovništva koje se može cijepiti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close