Iz bolnice u bolnicu

Dronom prevezena pluća za transplataciju

Prijevoz organa bespilotnom letjelicom ostvaren je u posebnome rashladnom spremniku "koji održava toplinske parametre organa".
Lifestyle / Zdravlje | 24. 10. 2021. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kanadski kirurg, dr. Shaf Keshavjee je krajem rujna "ostvario nešto dosad nitko nije napravio" - prijevoz pluća dronom između dviju bolnica u centru Toronta, samo nekoliko minuta prije tranplantacije organa šezdesetogodišnjem pacijentu.

Dokazali smo, a to je vrlo važno, da je ovakvo nešto moguće realizirati, rekao je AFP-u dr. Keshavjee, koji je pune dvije godine radio na ovome pothvatu s članovima tehničkog tima da bi let dronom prošao u najboljem redu, prenosi Hina. 

Iz bolnice u bolnicu

Opisao je da je u gluho doba noći, za nešto manje od 10 minuta dron preletio 1,2 kilometra iznad kanadske metropole, prenoseći pluća za transplantaciju. Uzletio je s krova bolnice Toronto Western, a sletio na krov Opće bolnice u Torontu.

Potom su pluća uspješno transplantirana pacijentu šezdesetih godina koji je bolovao od plućne fibroze.

Prijevoz organa bespilotnom letjelicom ostvaren je u posebnome rashladnom spremniku "koji održava toplinske parametre organa".

"Mislim da tehnologija dronova ima golem potencijal i mogla bi postati standard u zdravstvenoj skrbi", rekao je Mikaël Cardinal, potpredsjednik Unither Bioelectronicsa, biotehnološke tvrtke koja je ostvarila let. Riječ je o podružnici američke tvrtke United Therapeutics utemeljene u Quebecu.

Vremenski uvjeti

AFP piše da je uređaj bez problema preletio napučeno središte Toronta automatiziranim načinom, ali uz nadzor odgovornih osoba.

"Naš idući izazov je prilagoditi postojeću tehnologiju da bi mogla biti dostupna pacijentima širom svijeta", rekao je dr. Keshavjee, specijalist za transplantaciju pluća, podsjećajući da su upravo pluća "najkrhkiji od svih organa" kada je riječ o čuvanju u posebnom spremniku i prijevozu.

Pojasnio je i da vremenski uvjeti predstavljaju najveće ograničenje za transport organa.

Dosadašnje iskustvo upućuje na to da bi se postojeća tehnologija dronova, koja se u nekim zemljama već koristi za dostavu paketa kupljenih online zapravo mogla iskoristiti za poboljšanje postojećeg sustava transporta organa te za smanjenje troškova prijevoza.

U travnju 2019. na sličan je način bespilotnom letjelicom prevezen bubreg za pacijenta koji je čekao na presađivanje u bolnici u američkom Marylandu.

Kopirati
Drag cursor here to close