Stožer

Dramatičan apel iz Konjica: Nemamo epidemiologa, infektivni odjel, ni potrebnog materijala

Lifestyle / Zdravlje | 26. 03. 2020. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stožer civilne zaštite Konjica uputio je zahtjev nadležnim vlastima za pomoć u borbi protiv širenja korona virusa na području općine Konjic. U apelu su istaknuli kako nemaju epidemiologa, da već tri dana nemaju potrebnog materijala za uzimanje uzoraka te da nemaju infektivni odjel u Općoj bolnici.

U zahtjevu koji su uputili Federalnom Stožeru civilne zaštite navode kako JU Dom zdravlja Konjic ima samo jednog epidemiologa koji je od 24. ožujka u samoizolaciji jer je bio u kontaktu s osobom koja je pozitivna na korona virus, prenosi televizija N1.

"Neophodan je angažman dodatnog epidemiološkog osoblja koji bi mogao pratiti i odgovoriti na novonastalu situaciju", navode iz Stožera.

Ističu kako je na području njihove općine evidentirano 17 oboljelih i jedan smrtni slučaj te da se očekuje porast broja oboljelih jer su imali veliki broj kontakata.

"Nedostatak potrebnog materijala za uzimanje uzoraka već tri dana (subota, nedjelja i utorak), a takva sudbina nas očekuje i sutra (danas, op. a., sjednica održana 25. ožujka), nisu uzimani uzorci za testiranje na COVID 19 i kako nije izvjestan dalje nastavak uzimanja uzoraka za testiranje, apeliramo na hitnost u smislu osiguranja neophodnih materijala", naveli su iz konjičkog Stožera.

Poručuju da je općina Konjic poduzela sve mjere s ciljem izoliranja svih pacijenta zaraženih ovim virusom stavljajući u funkciju Motel Konjic kao improviziranu bolnicu, ali da bi isti odgovorio namjeni neophodno je osigurati adekvatnu medicinsku opremu za osoblje koje će biti angažirano.

"U sklopu Opće bolnice Konjic nema uspostavljen infektivni odjel i samim tim nema angažiranog specijalistu infektologa koji je u ovom trenutku neophodan da zajedno s epdiemiologom odgovori na sve probleme s kojima se trenutno suočavamo", kazali su iz Stožera.

Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar uputili su zahtjev za blagovremeno i profesionalno informiranje u cilju sprečavanja dezinformacija.

Od njih traže da ih redovno obavještavaju o broju testiranja i rezultatima istih, a da informacije dostavljaju ovlaštenoj osobi JU Dom zdravlja Konjic i Stožeru civilne zaštite Općine Konjic, a tek da poslije obavještavaju osobe čiji su brisevi uzeti za testiranje.

Kopirati
Drag cursor here to close