Podcast Andreine priče

Dr. Enio Kapetanović: O trudnoći, porodu i postpartumu

Na jedan nesvakidašnji način, iz perspektive muškarca i liječnika, sa znanstvene strane, dr. Enio Kapetanović objasnio je majčinske instinkte i novu snagu koja se rađa unutar žene koja postaje majkom.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 08. 2023. u 10:06 Piše: Andrea Milić
ENIO KAPETANOVIĆ U PODCASTU ANDREINE PRIČE: O trudnoći, porodu i postpartumu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U jedanaestoj epizodi podcasta ugostila sam mladog i ambicioznog ginekologa i akušera iz Mostara – Enia Kapetanovića.

Enio je sa mnom podijelio svoju priču, otkud je krenuo, kako se odlučio upravo za ovo zvanje i što je ono zbog čega ga svakodnevno bira.

U našem razgovoru dotaknuli smo se tema odabira ginekologa, tabua koji je još uvijek u našem društvu prisutan kad je riječ o odabiru muškog ginekologa.

Razgovarali smo o vezi koja se razvija između pacijenta i liječnika i koliko je ustvari njihov pristup važan za osjetljive faze koje jedna žena prolazi kroz faze trudnoće, poroda i postpartuma.

Enio je na pitak i jednostavan, a opet stručan način objasnio što je to što se se stvarno unutar žene događa, kad je riječ o hormonima, kad je riječ o fizičkim promjenama i koliko je u svemu tome važno voditi brigu o mentalnom zdravlju majke.

Na jedan nesvakidašnji način, iz perspektive muškarca i liječnika, sa znanstvene strane i s povijesnom podlogom objasnio je majčinske instinkte i novu snagu koja se rađa unutar žene koja postaje majkom.

Pojednostavljeno nam je predstavio i čest problem koji se javlja sve većem broju žena nakon poroda, pojavu rascjepa između trbušnih mišića – dijastazu te kako prepoznati istu i pristupiti terapiji zatvaranja trbušnog zida.

Pričali smo o izazovima koje žene prolaze u nastojanju da zadovolje standarde i očekivanja koja su suptilno nametnuta u okruženju i koliko je važno potražiti odmak od istih i dati si vremena za snalaženje u izazovima nove uloge.

Ova epizoda je ona za koju vjerujem da bi bilo korisno da je posluša svaka žena koja se odluči biti majkom ili ona koja se tek priprema za tu ulogu.

Enio je ponudio zbilja korisne informacije i alate za koje sam sigurna da će ženama dati odgovore koje su tražile.

Slušaj sve podcaste Andreine priče

Kopirati
Drag cursor here to close