SKB Mostar

Moždani udar kod žena - Dr. Bender upozorava na 10 najčešćih rizičnih čimbenika

Dr. Bender se osvrnula na podatak kako u cijelom svijetu žene imaju više moždanih udara nego muškarci te dodala kako je prema podacima iz SKB Mostar taj podatak točan i za Hercegovinu.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 02. 2024. u 11:25 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U 2023. godini u Sveučilišnoj bolnici Mostar 60% svih moždanih udara bilo je kod osoba ženskog spola", kazala je za Bljesak.info specijalistica neurologije dr. med. Marija Bender iz Klinike za neurologiju SKB Mostar.

Dr. Bender se osvrnula na podatak kako u svijetu žene imaju više moždanih udara nego muškarci te dodala kako je prema podacima iz SKB Mostar taj podatak točan i za Hercegovinu.

Brojke u porastu

"Zanimljivo je da će se ove razlike u pojavnosti moždanog udara s obzirom na spol još povećavati, pretpostavlja se da će do 2050.godine učestalost moždanog udara biti 50% veća kod žena nego kod muškaraca", istaknula je dr. Bender.

Upravo zato, na današnji dan, 2. veljače, u svijetu se obilježava "Go Red for Women", kod nas poznatiji i kao Dan crvenih haljina. 

Prva kampanja "Go Red for Women" pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila, srca i mozga kod žena.

Simbol je kampanje crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Simptomi 

Na pitanje koji su najčešći simptomi moždanog udara dr. Bender odgovara:

"Simptomi moždanog udara kod većine pacijenata nastupaju naglo. Najčešći simptomi su utrnutost ili slabost ruke, noge ili lica, osobito ako je zahvaćena samo jedna strana tijela. Česti simptomi su i iznenadne smetnje govora (otežano razumijevanje ili izgovaranje), smetnje vida, smetnje ravnoteže, nesigurnost, zanošenje pri hodu, zatim iznenadna glavobolja koja može biti praćena mučninom i povraćanjem".

Foto: Canva / Moždani udar kod žena

Kako ističe, žene češće imaju atipične, nejasne simptome koji ne budu odmah prepoznati kao simptomi moždanog udara, što dalje vodi do kašnjenja u prepoznavanju simptoma, traženja liječničke pomoći, postavljanja dijagnoze i što je najvažnije kašnjenju s liječenjem moždanog udara.

"To je jako bitno naglasiti jer danas postoje učinkovite metode liječenja moždanog udara, uklanjanjem ili rastapanjem ugruška, ali navedene metode se mogu primijeniti i relativno su sigurne samo ako pacijenti potraže liječničku pomoć unutar par sati od javljanja simptoma", istaknula je dr. Bender.

Žene kasnije traže pomoć

Navodi, kako je danas taj problem prepoznat u svijetu kao 'Yentlov sindrom', fenomen u kojem su žene lošije i manje liječene u odnosu na mušku populaciju s istim dijagnozama.

Sindrom je dobio ime prema premisi filma Yentl iz 1983., u kojem Barbra Streisand glumi mladu ženu u Poljskoj koja se pretvara da je muškarac kako bi stekla obrazovanje.

"Mi do sad nismo radili detaljnije analize vezane za ovaj problem ali postoje pokazatelji da i kod nas žene s moždanim udarom kasnije traže medicinsku pomoć, stoga manji postotak žena bude liječen rekanalizacijskim metodma uklanjanja ugruška u odnosu na muškarce. Zbog tih i sličnih problema je upravo i pokrenuta kampanja 'Go Red for Women' koja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju ali i medicinske djelatnike na posebnu pažnju u prepoznavanju simptoma moždanog udara kod žena", pojasnila je dr. Bender.

Rizični čimbenici 

Kako je istaknula za Bljesak.info, žene tijekom reproduktivne dobi imaju niži rizik od muškaraca za razvoj moždanog udara. Iznimka su trudnoća i postpartalno razdoblje do 12 tjedana nakon poroda.

"U menopauzi dolazi do dosta promjena u organizmu žene koje povećavaju rizik od moždanog udara. Tada su žene sklonije povećanju tjelesne težine, naročito po abdominalnom ili centralnom tipu gojaznosti koji je puno lošiji za kardiovaskularno zdravlje općenito, zatim dolazi do porasta lošeg LDL-kolesterola, dosta žena u menopauzi razvija i arterijsku hipertenziju ili šećernu bolest. Sve navedeno uzrokuje veći rizik od moždanog udara za žene nakon menopauze", kazala je dr. Bender.

Na pitanje može li se moždani udar prevenirati specijalistica neurologije pojašnjava kako je u 32 zemlje svijeta provedeno veliko istraživanje 'INTERSTROKE' koje je pokazalo da je 90% moždanih udara uzrokovano jednim ili kombinacijom 10 najčešćih rizičnih čimbenika:

  • arterijska hipertenzija,
  • tjelesna neaktivnost,
  • hiperlipidemija,
  • nezdrava prehrana,
  • pretilost,
  • psihosocijalni faktori,
  • pušenje,
  • fibrilacija atrija i
  • šećerna bolest.

Dr. Bender navodi kako ljudi mogu utjecati na sve navedene rizične čimbenike te se samim tim većina moždanih udara može prevenirati.

"Jedite zdravo, ostanite aktivni, redovito provjeravajte masnoće i tlak, ograničite unos alkohola, prestanite pušiti. Ako, unatoč svemu tome, vi ili netko u vašoj blizini doživi moždani udar budite brzi, na vrijeme prepoznajte simptome moždanog udara i na vrijeme potražite liječničku pomoć", savjetuje dr. Bender.

I Mostar šeta 

Podsjetimo, moždani udar, kao i kardiovaskularne bolesti (KVB) kod žena pobudili su poseban interes tek u posljednjih desetak godina.

Upravo zato, pokrenuta je kampanja "Go Red for Women" koja se danas obilježava u više od 50 zemalja diljem svijeta. 

Ove godine i Mostar obilježava taj dan.

Udruga studenata logopedije Mostar "SaLPSA" u suradnji sa Studijem logopedije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru organizira šetnju.

Svi okupljeni prošetat će u crvenim haljinama (crvenoj odjeći ) od Filozofskog fakulteta do Gimnazije Mostar s početkom u 13:00 sati.

Na toj šetnji će se dijeliti i prigodni letci izrađeni s ciljem prepoznavanja simptoma moždanog udara.

Kopirati
Drag cursor here to close