Borba protiv Covida-a

Dok Čerkez govori o jakom bolničkom sektoru, Mandić upozorava na slom zdravstva

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva odlučio je pooštriti mjere nakon što je danas zabilježeno rekordan broj umrlih od posljedica korona virusa.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 11. 2020. u 19:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Situacija je izuzetno ozbiljna, zabrinjavajuća, unatoč svim apelima narod održava zabave, ne poštuju se mjere – ovo je sve sada rezultat takvog ponašanja'', kazao je u intervju za N1 ministar zdravlja FBiH, Vjekoslav Mandić komentirajući epidemiološku situaciju u BiH.

Naime, danas je u BiH od posljedica virusa korona preminulo čak 73 osobe, dok je od 2.400 testiranih osoba virus potvrđen kod njih 997. To je pad u odnosu na nedjelju kada je bilo 1.211 novozaraženih i kada je obavljeno 2.829 testova.

Mandić ističe kako nema koristi apelirati na ljude da se poštuju epidemiološke mjere. Upozorava kako će broj zaraženih, shodno tome i hospitaliziranih i teško bolesnih još više rasti te upozorava kako može doći i do sloma zdravstva i povećanja „crnih“ brojki.

''Zamislite vi da dva, tri dana zaredom dođe 100 ljudi, treba ih hospitalizirati i 100 ljudi treba stavit na respirator svaki dan. Naravno da će doći do sloma. Pa koliko vam je u Italiji bilo dnevno mrtvih, koliko je bilo dnevno zaraženih, desetine tisuća. Mi smo sad na tisuću, kad dođemo na pet tisuća, pitat ću vas ja tko će ih onda zbrinut'', pita se.

Ističe da nije pesimista, ali da je situacija vrlo zabrinjavajuća, što znači, objašnjava, da je zdravstveni sustav vrlo blizu granice.

''Evo neka vam nastave svaki dan bit po tisuću oboljelih, neka se 10 posto od toga hospitalizira, to je 100, za pet dana mi nećemo imati gdje više primati pacijente da leže, a gdje su respiratori, gdje su lijekovi, gdje je osoblje , koje je preumorno, gdje je sve ostalo. Mi devet mjeseci pričamo držite distancu i nosite masku, šta više trebamo?

Inače, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva odlučio je pooštriti mjere nakon što je danas zabilježeno rekordan broj umrlih od posljedica korona virusa, a najavljeno je kako će se detalji novog pooštrenja objaviti na press-konferenciji u utorak u 14 sati. Prema informacijama iz Kriznog stožera, analiza ovih mjera će se vršiti nakon sedam dana pa će se, ako bude bilo potrebe, mjere dodatno pooštravati. Navodno bi moglo doći i do svojevrsnog lockdowna.

Novu naredbu – lockdown, objašnjava Mandić, predložiti može Federalni krizni stožer, a ovlasti da sve zatvore imaju i kantoni, čak i kretanja između kantona. Ističe da su do sada već tri puta predlagali Stožeru Civilne zaštite da se proglasi stanje nesreće na području cijele Federacije, kao što je bilo u ožujku. Sva tri puta su, kaže, odbijeni.

''Nitko ništa ne radi. Samo gledaju i čude se, ne bi ni blizu ovo bilo. Ali svi su pametni, svi su infektolozi, svi se bave medicinom i oni koji nemaju osnovna znanja iz zdravstva se prave doktori, dakle što se čudimo? Mi se ne trebamo čuditi. Tako da će broj zaraženih, shodno tome i hospitaliziranih i teško bolesnih još rasti'', kazao je za N1 Mandić.

A da FBiH ima jak bolnički javni sektor danas je u izjavi za N1 kazao pomoćnik federalnog ministra zidarstva Goran Čerkez rekavši da za sada nema potrebe da, poput Katalonije, Federalno ministarstvo zdravstva preuzme upravljanje svim zdravstvenim kapacitetima, uključujući i privatnike.

"Kao i do sada sve privatne zdravstvene ustanove koje ispunjavaju uvjete mogu se uključiti u sistem borbe protiv Covida-19. Tu mogućnost smo ostavili kantonima da sami odluče", rekao je Čerkez.

Uglavnom, Federacija čeka strože mjere koje će se odnositi na kretanje i okupljanje osoba. Trenutno je na području FBiH obvezno nošenje maski u otvorenom i zatvorenom prostoru, a ograničeno je okupljanje na 50 osoba na otvorenom prostoru, te 30 u zatvorenom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close