Tamnjenje kože

Dermatolozi upozoravaju na opasan TikTok trend: Ne polijevajte se pivom prije sunčanja

Na TikToku nedavno se pojavio trik za brže tamnjenje kože uz pomoć piva. Kako prikazuju različiti snimci, potrebno je samo izliti pivo iz boce direktno na svoju kožu, a zatim se direktno izlagati sunčevoj svjetlosti.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 07. 2023. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na društvenim mrežama često se pojavljuju savjeti uz pomoć kojih možete riješiti različite poteškoće i olakšati svakodnevni život.

No, prije nego što odlučite isprobati neke nove trendove koji se tiču vašeg tijela, trebali biste se najprije dobro posavjetovati s ljekarima jer mogu imati više štete nego koristi.

Naime, na TikToku nedavno se pojavio trik za brže tamnjenje kože uz pomoć piva. Kako prikazuju različiti snimci, potrebno je samo izliti pivo iz boce direktno na svoju kožu, a zatim se direktno izlagati sunčevoj svjetlosti.

Međutim, dermatolog klinike Cleveland dr. Shilpi Khetarpal je rekao da tamnjenje uz pomoć piva može napraviti vrlo štetne posljedice na vašoj koži.

"Bio sam šokiran. Zašto bi ko ovo učinio? Mislim, pored svega što mislimo o izlaganju ultraljubičastom zračenju i izlasku vani bez kreme za sunčanje. Zašto biste stavili nešto ljepljivo i neuredno po cijelom tijelu", poručio je dermatolog.

Ističe kako pivo zapravo može spriječiti disanje vaše kože, što bi vas moglo učiniti osjetljivijima na toplinski udar i dehidraciju. Također ostavlja vašu kožu nezaštićenom od štetnih sunčevih zraka.

On je naveo da ovaj trend u potpunosti izbjegavamo te da ima mnogo boljih načina, ukoliko želimo ubrzati proces tamnjenja naše kože. Bolja opcija su popularne kreme za tamnjenje, ali ukoliko se želimo zaštiti od sunčevih zraka, najbolje bi bilo da koristimo standardne kreme za sunčanje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close