Darovati organ je kao pokloniti život

U Sarajevu obilježen Europski dan darivanja organa i tkiva
Lifestyle / Zdravlje | 28. 10. 2018. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Anadolija / Europski dan darivanja organa i tkiva 

Europski dan darivanja organa i tkiva obilježen je u nedjelju u Sarajevu u organizaciji Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo (KS), javlja Anadolija.

Dan je obilježen zajedno s Federalnim ministrarstvom zdravstva, Donorskom mrežom KS i Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Ovogodišnja kampanja doniranja organa u BiH bazirana je na upoznavanju javnosti s dostignućima transplatacijske medicine i važnosti odluke o darivanju organa poslije smrti, izražavanja podrške i solidarnosti prema onima koji čekaju na presađivanje organa te zahvalnosti svim darovateljima i njihovim porodicama koji su darivanjem organa spasili živote.

50.000 potpisanih donorskih kartica u BiH

Halima Resić, predsjednica Donorske mreže BiH, izjavila je kako se od 1998. godine obilježava Europski dan donacije i transplatancije radi promoviranja svijesti građana Europe o doniranju organa nakon moždane smrti i zahvalnosti obiteljima donatora.

”BiH i naša Udruga nefrologa godinama sudjeluje u ovakvoj akciji i listopad je prepoznatljiv mjesec. Moram reći da u BiH ima, iako Donorska mreža BiH nije bila aktivna godinama, preko 50.000 potpisanih donorskih kartica'', rekla je Resić za Anadoliju.

Smatra da, kako ukoliko bi postojao kontinuitet aktivnosti ove vrste, sugrađani bi sami tražili da potpisuju donorske kartice, a ne samo kada su ovakve manifestacije i programi organizirani.

Darovati organ, kao pokloniti život

Resić, ujedno predsjednica i Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju organa izjavila je kako je njihov cilj da što više građana zna što je doniranje organa nakon moždane smrti, da to ne bude nikakva tabu tema jer je transplantacija jedini kvalitetan način života pacijenata kojima je neophodan organ, bilo bubreg, jetra, srce i tako dalje.

Upitana na koji način je moguće potpisati donorske kartice, Resić je izjavila kako se one mogu popuniti online na internet stranici Donorske mreže BiH, odnosno Kantona Sarajevo i uvijek su na raspolaganju da daju informacije.

Foto: Anadolija / Europski dan darivanja organa i tkiva 



''Bitno je da mi sami u sebi razbijemo te predrasude. Ja uvijek naglašavam, svatko od nas je donor onda kada odlučite i kada porazgovarate sami sa sobom, jer na kartici se potpisujete da ćete donirati organe nakon moždane smrti. U Europi i Sjedinjenim Američkim Državama je manjak donora”, rekla je Resić.

Istaknula je kako je i u Sarajevu danas bilo potpisanih kartica.

”Darivati organ, to je kao pokloniti jedan život“, pojasnila je Resić.

Ideja za obilježavanje Europskog dana doniranja i presađivanja organa potekla je od Vijeća Europe 1998. godine. Europski dan doniranja organa obilježava se svakog listopada, a svake godine se po izboru Vijeća Europe u nekoj od zemalja članica organizira glavna manifestacija.

Vijeće Europe za obilježavanje centralne manifestacije ove godine izabralo je Moldaviju.

Kopirati
Drag cursor here to close