Malo o zdravlju

Dani srca u Mostaru

Građani Mostara tijekom cijelog tjedna imaju prilike utvrditi svoje faktore rizika u domovima zdravlja.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 09. 2022. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već 22 godine zaredom od 2000. kada su počele i svjetske kampanje u Mostaru se obilježava 29. rujan kao Svjetski dan srca kojeg su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetska srčana federacija (WHF) izabrale na svojoj Skupštini 1997. sa ciljem da se na taj dan u žižu svjetske javnosti stave kardiovaskularne bolesti od kojih boluje preko 520 milijuna ljudi danas.

''U Mostaru smo posljednjih 15 godina organizirali tjedan dana obilježavanja ovog datuma kao akcija ''Dani srca u Mostaru'' tijekom koje naši partneri-sudionici akcije organiziraju preventivne akcije, promociju zdravlja i zdravih stilova života u prevenciji KVB. Posebno ističemo zdravstvene ustanove (bolnice, ambulante, DZ, zavode ZZ), doktore i sestre te škole i fakultete čiji sudionici i studenti aktivno sudjeluju u obilježavanju ovih Dana organizirajući preko Sportskog saveza Grada Mostara kros trku kroz Mostar (u petak 30. rujna 2022.) u kojoj uzmu učešća preko 1000 mladih. Ističemo kros trku djece sa posebnim potrebama sa podjelom medalja svim sudionicima ove specijalne predstave za ovu djecu koja izaziva porast empatije kako sudionika tako i gledatelja'', poručili su organizatori.

Građani Mostara tijekom cijelog tjedna imaju prilike utvrditi svoje faktore rizika u domovima zdravlja, ambulantama i dobiti preporuke - savjet stručnjaka kako smanjiti skor rizika obolijevanja od KVB te uzeti učešće u maršu-šetnji po gradu i do Fortice na Putu za Podveležje tijekom koje se vrše potrebna mjerenja i dijele savjeti ljekara o stupnju opterećenja tijekom marša (u nedjelju 2. listopada 2022.).Crveni križ i njegova terenska jedinica sa prikazom oživljavanja na modelu građanima i sudionicima marša te podrškom učesnicima marša sa čajem, sokovima, vodom i keksima daju svoj doprinos akciji.

Udruženje kardiologa 29. rujna 2022. zajedno sa ostalim sudionicima iz akademske zajednice-univerziteta i sveučilišta, IANUBIH, VKBI, Federalnim i županijskim ministarstvom zdravstva, Zavodom ZO, Kantonalnom i Sveučilišnom bolnicom organizira Internacionalni naučni skup posvećen ''Novinama sa europskih i američkih kongresa kardiologa tokom 2022'' (u četvrtak 29. rujna 2022.), te na taj način upoznajemo naše doktore, kardiologe, medicinske sestre, studente kao i zainteresirane građane o najnovijim saznanjima iz svjetske kardiologije. Na simpoziju uzimaju učešće kolege iz USA kao i domaći stručnjaci.

Osobenost ove akcije je što uključuje vjerske Zajednice počevši od pravoslavne i katoličke crkve, franjevačkog provincilijata, jevrejske, islamske zajednice, medrese i Muftijstva mostarskog putem svećenika i imama, profesora teoloških škola koji na svoj način preko propovijedi, misa, hudbi prenose poruke o zaštiti srca. Vjernici na taj način se više motiviraju i uključuju u akciju od 26. rujna - 2. listopada 2022. Daju se savjeti da se pridržavaju preporuka navedenih u letku Svjetske srčane federacije (WHF) koji je preveden i tiskan te dostupan tijekom akcije, a i postavljen na web stranicu UKHNK.

Kopirati
Drag cursor here to close