FOTO

Dan narcisa obilježen u Mostaru - Stiglo iznenađenje Vlade HNŽ

Udruga Novi Pogled obilježila je Dan narcisa u Mostaru. Vlada HNŽ donijela je Odluku o nastavku screening programa i Odluku o proširenju liste ortopedskih pomagala.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 03. 2024. u 12:45 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Jutros smo održali sjednicu Vlade na kojoj smo usvojili Odluku o nastavku screening programa u našoj županiji. Taj program se provodi već godinama u suradnji Vlade, Zavoda i zdravstvenih ustanova na području HNŽ-a", kazala je predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač te izazvala pljesak okupljenih.

Zavidni rezultati 

Naime, Buhač je u četvrtak simboličnim davanjem prvog narcisa otvorila manifestaciju Dana narcisa koja je održana na platou ispred TC Mepas Malla.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Predsjednica Vlade HNŽ simbolično je udijelila prvi narcis povodom Dana narcisa u Mostaru

"Izvješće u 2023. godini uistinu je pokazalo zavidne rezultate. Nažalost, veliki je broj novootkrivenih, ali pokazuje rezultat tog programa i smisao te smo u skladu s tim izvješćem usvojili Odluku o nastavku toga programa", naglasila je.

Osmijehe na lice okupljenih izmamila je i vijest o Odluci o proširenju liste ortopedskih pomagala koju je Vlada HNŽ također usvojila u četvrtak ujutru.

"Usvojili smo i Odluku o proširenju liste ortopedskih pomagala na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja gdje je također prepoznata ova kategorija osiguranika i ide jedan paket proširenja već postojećih prava, ali i nova prava za žene oboljele od karcinoma dojke", naglasila je predsjednica Vlade HNŽ Marija Buhač.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Dan narcisa obilježen u Mostaru

Veliko i ugodno iznenađenje

Predsjednica Udruge Novi Pogled Maja Memić kazala je kako su odluke Vlade HNŽ-a veliko i ugodno iznenađenje.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Predsjednica Vlade HNŽ Marija Buhač i predsjednica Udruge Novi Pogled Maja Memić

Na pitanje što konkretno program screeninga znači za prevenciju karcinoma dojke Memić odgovara:

"Prema podacima za screening program kod 74 žene otkrivene su promjene na dojkama. Ta brojka ukazuje da je to veliki broj žena. Ukupno od malignih neoplazmi je oboljelo 336 žena, ali je i dalje karcinom dojke vodeći kod žena po pojavnosti i po uzroku smrti. Sve te brojke pokazuje da se program screeninga mora provoditi. Još bi bila bolja njegova organizirana provedba na nivou države BiH, a ne na županijskom nivou".

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Dječak drži narcis

Osvrnula se i na Odluku o proširenju liste ortopedskih pomagala te naglasila kako je Udruga Novi Pogled tražila proširenje liste ortopedskih pomagala.

"Tražili smo malo veću participaciju od Zavoda zdravstvenog osiguranja jer mi svako šest mjeseci uzimamo taj specijalni medicinski grudnjak. Uzimamo svako dvije godine silikonsku protezu i tu smo tražili da nam se skrati rok s dvije godine na godinu. Vi kada protezu premještate iz jednog grudnjaka u drugi ona gubi otpornost i postaje mekana te više ne služi svrsi", pojasnila je Memić.

Kako ističe, iz Udruge su svjesni kako je sve poskupjelo te su pomagala prijeko potrebna.

Prvi kupaći kostimi

Tražili su veću participaciju za medicinski grudnjak, perike, rukave za limfedem te po prvi put i za kupaći kostim.

"Zašto kupaći kostim? Gornji dio kupaćeg kostima je kao specijalni medicinski grudnjak s džepovima za protezu. Oni su jako skupi i nemaju sve žene mogućnost nabaviti taj grudnjak. Ne tražimo da se svake godine to mijenja nego jednom u tri do pet godina te da Zavod participira sa 100 KM i to će biti velika razlika", istaknula je Memić.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Članice ŽF/NK Emina Mostar podržale su članice Udruge Novi Pogled

Kupaći kostimi omogućit će ženama fizikalne terapije u bazenima te značajno doprinijeti u oporavku.

Na današnji dan iz Udruge Novi Pogled ukazuju na važnost prevencije.

"Rak dojke se ne može spriječiti. Nema čarobnog cjepiva za rak dojke, ali ima otići na preventivni ultrazvučni pregled. Preventivno, na mamografski pregled, preventivno na ginekološki pregled i preventivno raditi samopregled dojki", upozorila je Memić.

Ponavlja, kako ako se karcinom dojke otkrije u ranoj fazi i ispravno liječi u 95 slučajeva to znači sačuvani život.

Foto: Denis Kapetanović/Bljesak.info / Puna košara narcisa

Iz Udruge Novi Pogled upozoravaju kako ni muškarci nisu pošteđeni te svi zajedno trebaju voditi brigu i čuvati svoje zdravlje.

Podsjetimo, Dan narcisa posvećen je informiranju javnosti s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i posljedično smanjenja smrtnosti, brige o vlastitom zdravlju, kao i pružanje podrške oboljelim ženama od raka dojke.

Kopirati
Drag cursor here to close