Mostar

Broj crijevnih infekcija kod djece u porastu - što savjetuje liječnica

Dolaskom vrućih dana, sve više roditelja se žali kako im djeca, kao i oni, obolijevaju od crijevnih infekcija.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 06. 2021. u 11:00 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolaskom toplijeg vremena, kao i svake godine tako i ove broj crijevnih infekcija je u porastu i kod odraslih i kod djece.

''Broj crijevnih infekcija je u porastu i kod djece. Najčešće se očituju dijarejom (više od 3 stolice mekše konzistencije u 24 sata), zatim povraćanjem i mučninom, smanjenim apetitom, bolom u trbuhu, povišenom temperaturom ali kod nedonoščadi i male djece čak i hipotermijom. Uglavom traju do tjedan dana, ponekad i duže'', rekla je za Bljesak.info Helena Radić, pedijatrica Doma zdravlja Mostar.

Najčešći uzročnici crijevnih infekcija su virusi, kaže Radić.

''Najčešći uzročnisi su virusi, u 70 posto slučajeva (Rota, noro, adenovirus). Oni se uz dijareju očituju povraćanjem, grčevitim bolovima u trbuhu i respiratornom simptomatologijom; zatim bakterije 20 posto (Campylobacter i Salmonella enteritidis) koje su povezani sa trovanjem hranom i paraziti u 5 posto slučajeva'', kaže Radić.

Potrebno je, savjetuje, spriječiti razvoj dehidracije ako se ona još nije pojavila, ili liječiti dehidraciju ako je prisutna te uspostaviti poremećenu elektrolitsku i acidobaznu ravnotežu. 

''Dobro je što ranije započeti s oralnom rehidracijom, a ona se provodi davanjem oralanih rehidracijskih soli tj. mješavinama glukoze i elektrolita. Poštedjeti crijeva od unosa hrane samo za vrijeme trajanja peroralne rehidracije te što prije osigurati puni unos hrane i tako izbjeći gladovanje'', savjeruje pedijatrica.

Dojenčad koja se hrane majčinim mlijekom, kaže, trebaju nastaviti što češće dojiti, a ona na adaptiranoj mliječnim formulama također nastaviti istu.

''Postoje i rizične skupine pacijenata kod kojih nastaje sekundarna intolerancija laktoze pa se kod njih koriste posebne mliječne formule u prehrani. Vrijeme trajanja gastrointestinalnih infekcija  uvelike skraćuju probiotici te ih je u svakom slučaju dobro dodati u prehrani'', rekla je liječnica Radić, dodajući da djeci koja ne toleriraju oralnu rehidraciju ili su sa teškom dehidracijom potrebna je pareteralna rehidracija.

Obavezno posjetiti liječnika ukoliko dijete sa crijevnom infekcijom ima neki od ovih simptoma:

- lošije opće stanje

- uporno povraćanje

- više proljevastih stolica na dan praćene visokim febrilitetom

- pospanost

- smanjeno mokrenje

- izraženi podočnjaci i suhe sluznice

-  osip na koži

- stolice sa primjesom krvi ili sluzi

 

Kopirati
Drag cursor here to close