Objavljen plan raspodjele

COVAX nam šalje 108.000 cjepiva; Vučićevo već uskladišteno u Mostaru

Cjepiva kompanije AstraZeneca, koje je u utorak ujutro u BiH dostavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u 13 sati su dopremljena u Mostar.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 03. 2021. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni mehanizam COVAX objavio je plan distribucije cjepiva protiv koronavirusa. Plan se odnosi na razdoblje od veljače do kraja svibnja, a uključena su cjepiva AstraZeneca/Oxford.

Ova runda uključuje isporuku 237 milijuna doza cjepiva AstraZeneca.

Bosna i Hercegovina će, prema objavljenim podacima, dobiti 108.000 tih cjepiva do kraja svibnja.

Za našu zemlju se navodi i broj od 23.400 vakcina Pfizera. No, kako je pojašnjeno, riječ je o ranije dogovorenim količinama i one se u tablici spominju radi preglednosti, ali neće biti dio ovog kruga raspodjele.

Ovaj će se popis ažurirati do kraja tjedna kako bi se osigurali okvirni rokovi za opskrbu tim dozama, podijeljeni na razdoblja veljača - ožujak i travanj - svibanj, naveli su iz Covaxa.

Ti rokovi ovise o raznim čimbenicima, uključujući nacionalne regulatorne zahtjeve, dostupnost cjepiva i ispunjavanje drugih kriterija kao što su potvrđeni nacionalni planovi raspoređivanja i cijepljenja (NDVP), sporazumi o odšteti i odgovornosti te odobrenja za izvoz i uvoz.

Pored ovog prvog kruga dodjela, početkom veljače najavljena je raspodjela 1,2 milijuna doza cjepiva Pfizer-BioNTech, predviđenog za isporuku u prvom tromjesečju 2021. godine.

''Cjepiva kompanije AstraZeneca, koje je u utorak ujutro u BiH dostavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u 13 sati su dopremljena u Mostar'', potvrdio je za ''Avaz'' Meaz Begović, direktor kompanije ''Hercegovinalijek''.

''Mi smo odmah u Zračnoj luci Sarajevo preuzeli cjepiva i uz policijsku pratnju smo ih dopremili do prostorija Federalnog zavoda za javno zdravstvo u Mostaru, gdje će biti uskladištene'', kazao je Begović.

Zavod za javno zdravstvo FBiH već je Agenciji za lijekove BiH uputio zahtjev za odobrenje za upotrebu cjepiva.

Cjepiva će iz Mostara biti ravnopravno podijeljene prema ranije utvrđenom planu.

Kopirati
Drag cursor here to close