Dame ovo morate znati

Činjenice o zdravlju ženskog srca morate znati

Kad glume srčani udar, glumci u filmovima uvijek se hvataju za prsa i grče od bolova. U stvarnom životu to je ipak drugačije, pogotovo kod žena.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 03. 2019. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premda su bolesti srca podjednako zastupljene u ženskoj i muškoj populaciji, neka stanja češće se javljaju kod žena, a i simptomi su drugačiji kod muškog i ženskog spola. Važno je znati na što obratiti pozornost ako ste žena i kako se zaštititi.

Kad glume srčani udar, glumci u filmovima uvijek se hvataju za prsa i grče od bolova. U stvarnom životu to je ipak drugačije, pogotovo kod žena.

Kratak dah, bol u čeljusti, leđima ili gornjem dijelu trbušne šupljine mogu biti znak srčanog udara kod žena. Također, prisutna je mučnina i vrtoglavica, piše Ordinacija.hr.

1. Spontana koronarna arterijska disekcija (SCAD)

SCAD je rascijep stijenke krvnih žila, a posljedica je smanjenje protoka krvi kroz koronarnu arteriju što uzrokuje momentalnu bol u prsima i druge simptome srčanog udara. Radi se o vrlo ozbiljnom stanju koje traži hitnu reakciju. U 90 posto slučajeva javlja se kod žena mlađih od 50 godina, pogotovo onih koje su nedavno prošle trudnoću i porođaj. 

2. Sindrom „slomljenog srca“

Medicinski termin za ovo stanje jest stresom inducirana kardiomiopatija, a kudikamo češće se javlja kod žena nego kod muškaraca.

Ovo stanje nastaje uslijed naglog otpuštanja hormona stresa koje uzrokuju emocionalne traume poput razvoda ili smrti u obitelji. Dio vašeg srca se poveća i nije u mogućnosti učinkovito pumpati krv. Može uzrokovati intezivnu bol u prsima, ali brza intervencija vodi do potpunog oporavka.

3. Menopauza

Premda nije direktan uzročnik bolesti srca, promjene do kojih u vašem tijelu dolazi tijekom menopauze mogu povećati rizik od njihove pojave. Kako u organizmu pada razina estrogena, vaše arterije postat će tvrđe. Također, menopauza može uzrokovati visoki tlak, gomilanje masnih naslaga u području tbuha i porast razine lošeg kolesterola (LDL). Budite aktivni tijekom menopauze kako bi vaše srce nakon svih promjena u tijelu ostalo zdravo.

4. Upalni procesi u organizmu

Bolujete li od lupusa ili reumatskog artritisa rizik od srčanih bolesti raste. Ovo vrijedi čak i za mlađe žene koje redovito vježbaju i ne puše. Držite upalne procese u organizmu po kontrolom redovitim uzimanjem lijekova, ali pokušajte izbjegavati steroide jer povećavaju raizik od razvoja bolesti srca. Razgovarajte sa svojim liječnikom o načinu liječenja koje neće negativno utjecati na zdravlje srca.

5. Depresija

Ovo ozbiljno psihičko stanje može udvostručiti rizik od razvoja bolesti srca, a žene su dvostruko više izložene depresiji od muškaraca. Depresija nas koči kad je u pitanju tjelovježba i druge aktivnosti koje čuvaju zdravlje, a konstantni stres i anksioznost stvaraju pritisak na srce. Razgovarajte sa svojim liječnikom i sa specijalistom o tome treba li vam pomoć da prebrodite stanje depresije.

6. Dijabetes

Dijabetes također kod žene može udvostručiti rizik od bolesti srca.

Jedan od razloga leži u tome što visoka razina šećera u krvi usporava protok kisika i vodi do stvaranja naslaga u krvnim žilama. Drugi razlog je taj što se žene s dijabetesom često bore i s pretilošću te visokim krvnim tlakom i povišenim kolesterolom.

Držite svoju težinu i razinu šećera u krvi pod kontrolom zdravim prehrambenim navikama i redovitom tjelovježbom.

7. Vitkost ne garantira zdravo srce

Pretile žene, osobito one kojima se masnoća nakuplja u području trbuha, puno su ugroženije kad su u pitanju bolesti srca. Međutim, ni vitke žene nisu izuzete jer unatoč tome što nemate problema s težinom još uvijek možete imati povišen kolesterol, visoki krvni tlak i biti pušač – tri stanja koja vode do bolesti srca.

8. Problem se možda krije u "krošnji" obiteljskog stabla

Ukoliko su vaša majka ili sestra bolovale od srčanih bolesti prije 65. godine ili je vaša majka imala moždani udar, vaše šanse da ćete i sami oboliti rastu. To ne znači da ćete imati srčani ili moždani udar, ali vaš liječnik mora znati obiteljsku anamnezu. Tako će vam pomoći da poduzmete korake i smanjite rizik od oboljenja.
Prevencija je važna

Učinite sve što je u vašoj moći da biste duže ostali zdravi i aktivni. Pridržavajte se ovih savjeta – to je mali trud koji će donijeti velike rezultate:

  •     Prestanite pušiti odmah. Žene koje puše imaju 25 posto više šanse da obole od srčanih bolesti, osobito ako su prešle 35. godinu i usto uzimaju pilule protiv začeća.
  •     Pazite na kolesterol. Vodite računa o tome koliko masnoća i šećera unosite u organizam, vježbajte redovito i smanjite gin tonik!
  •     Ostanite vitki. Redovito šećite s prijateljicama, upišite s partnerom plesni tečaj ili nabavite psa kojem treba puno šetnje.
  •     Tjelovježba je najvažnije nakon četrdesete. Žene u srednjoj dobi značajno će smanjiti rizik od bolesti srca ukoliko uvedu tjelovježbu u svakodnevnu rutinu. Mala promjena učinit će veliku razliku.
Kopirati
Drag cursor here to close