Poremećaj noćnih mora

Često imate noćne more? Evo što vam može pomoći da ih se riješite

Oko 4 posto odrasle populacije ima noćne more barem jednom tjedno.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 11. 2022. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"To je bio samo san!", iako zvuči besmisleno, osobama koje imaju noćne more i ta izjava može pomoći da se umire.

Poremećaj noćnih mora imaju ono kojima se često javljaju, a posljedica može biti umor i nemogućnost normalnog funkcioniranja po danu. Na sreću postoje načini kako se možete protiv noćnih mora boriti, a vrlo su jednostavni, piše Ordinacija.hr.

KOJE TERAPIJE POSTOJE ZA POREMEĆAJ NOĆNIH MORA?

Terapija slikama (Imagery Rehearsal Therapy-IRT) daje vrlo uspješne rezultate, a liječnik Thomas M. Klikenny pojašnjava da se radi o zapisivanju sna i to vrlo detaljno i tada osoba kreira sama mogući završetak noćne more.

"Nakon što je san zapisan i stalno se ponavlja kao da osoba sprema nastup u kazalištu, a kako osoba sama smišlja kraj sna, ona će sam stvoriti ugodniji završetak", dodaje. Cilj je da podsvijest nauči kako pratiti novi scenarij i sam utjecati na kraj noćne more.

U studiji je praćeno oko 36 osoba podijeljenih u 2 grupe. Jedna je grupa pristupila IRT testu a druga TMR testu u kojem se koriste stimulansi za povezivanje – poput zvuka s mislima u budnom stanju. Pa kada se isti zvuk sluša tijekom sna, mozak će ponovno aktivirati to pamćenje. Grupe su prakticirale IRT, a druga je koristila dodatno i TMR test.

Nakon dva tjedna ispitivanja sudionika, oni koji su slušali zvukove uz terapiju TMR su doživjeli i manje noćnih mora u tjednu, a imali su i više snova povezanih s pozitivnim emocijama. Studija je pokazala kako IRT sam može pomoći, ali novo je saznanje da kombinacija tehnika može pozitivno utjecati na ishod noćne more i njenu pojavu.

KAKO SE MOGU TRETIRATI NOĆNE MORE?

Iako studija daje dobre rezultate, možda je teško da se sami koristimo tim tehnikama. Prvo biste se trebali posvetiti svojim navikama spavanja, a tko god se bori s noćnim morama mora provjeriti prvo i zdravlje.

Ovih 5 stvari trebate provjeriti, navodi Dr. Alex Dimitriu, stručnjak za medicinu sna.

  • Provjerite imate li apneju u snu ili sindrom nemirnih nogu
  • Dvoljno spavajte
  • Nemojte piti kavu nakon podneva, isto se odnosi i na alkohol i hranu.
  • Razmislite postoji li neki realni razlog zašto se more javljaju potražite profesionalnu pomoć ako se borite s depresijom ili ste imali traumu.
  • Možda ste od onih kojima može pomoći terapija zvukom, pa isprobajte i nju.

“Važan dio vanjskog stimulansa je da pomaže povezati s mislima koje pojedinac želi"; navodi Kilkenny.

''Tu su i lijekovi koji mogu pomoći kod noćnih mora povezanih s PTSP-om, ali postoje i terapije izlaganja, opuštanja, hipnoza i slično", dodaje. Savjetuje i da potražite pomoć stručnjaka ako se ne možete samo boriti protiv noćnih mora.

Kopirati
Drag cursor here to close