SKB Mostar

Centar za medicinu spavanja dobio nove prostorije

Centar za medicinu spavanja SKB Mostar, koji se na sustavan i cjelovit način bavi dijagnosticiranjem i liječenjem poremećaja kod spavanja, je jedini ovakav centar koji postoji u Bosni i Hercegovini.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 12. 2018. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za medicinu spavanja je, u četvrtak  13. prosinca 2018. godine,  počeo s radom u novim prostorijama koje se nalaze između glavnog medicinskog objekta SKB Mostar i Klinike za onkologiju na Bijelom Brijegu u Mostaru. Prostorije su, zahvaljujući implementaciji međunarodnog  IPA projekta – medicina spavanja, opremljene najsuvremenijom opremom kakva se  koristi u najprestižnijim bolničkim centrima u svijetu. Centar za medicinu spavanja SKB Mostar, koji se na sustavan i cjelovit  način bavi dijagnosticiranjem i liječenjem poremećaja kod spavanja, je jedini ovakav centar koji  postoji u Bosni i Hercegovini, navode u priopćenju iz SKB Mostar.

''Još od 2014. godine kontinuirano se bavimo problemima iz područja medicine spavanja  te smo do sada u potpunosti obradili preko 300 pacijenata i otkrili smo dosta srednjih i teških apneja kao i drugih poremećaja u spavanju“, rekao je mr. sc. Josip Lesko s Klinike za ORL i MFK koji je izrazio nadu da će u budućnosti u Centru imati cjelokupan multidisciplinarni liječnički tim.

Foto: PR / Centar za medicinu spavanja počeo s radom u novim prostorijama

Mentor i znanstveni voditelj Centra za medicinu spavanju,  prof.dr.sc. Zoran Đogaš iz Splita, iznimno je zadovoljan novim prostorijama.

''Centar je sada zaseban pa više naši pacijenti neće boraviti s drugim pacijentima. Imat će više osjećaj kao da idu u hotel  sa zasebnim apartmanom, nego u bolnicu. Kreveti koji koristimo nisu bolnički, nego više za nekih apartmana, kao i ostali namještaj. To bitno utječe na osjećaj opuštenosti kod  pacijenata, a njihova psihološka dimenzija je jako bitna'', naglasio je prof. Đogaš dodavši da je zadovoljan i medicinskim djelatnicima koji će raditi u Centru.

Foto: PR / Centar za medicinu spavanja počeo s radom u novim prostorijama

"Poremećaje sa spavanjem ima općenito oko 30 do 40 % ljudi, nesanicu oko 10, 11 % ljudi", istaknuo je prof. Đogaš, koji je jedan od vrhunskih i prepoznatljivih stručnjaka iz ovoga područja u cijeloj Europi.

''U svim zemljama Europske unije nemoguće je dobiti vozačku dozvolu osobi  koja ima apneju, osim ukoliko dostavi kompletnu dokumentaciju o liječenju iste“,  rekao je prof. Đogaš te pojasnio da su prometne nesreće koje se događaju kod ljudi sa  apnejom daleko češće nego kod ostalih.

Kopirati
Drag cursor here to close