Federacija BiH

Čekaju se ruke: Odzvonilo pušenju u zatvorenom?

Nesumnjivo će ovaj prijedlog izazvati buru negodovanja vlasnika restorana i kafića.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 05. 2021. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U parlamentarnu proceduru upućen je prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana u Federaciji BiH.

Prema najavi ovaj zakon pred zastupnicima trebao bi se naći na sjednici Zastupničkoj doma Parlamenta FBiH koja bi se trebala održati 26. svibnja, objavio je Dnevni avaz.

Zakonskim rješenjem, kojeg je parlamentarcima uputula Vlada federacije BiH, predlaže se potpuna zabrana pušenja duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu, ali i u privatnim automobilima u kojima se nalaze i djeca.

Član 5. predloženog zakona jasno naglašava o kakvoj vrsti zabrane je riječ. Ovaj prijedlog zakona se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule...) za pušenje uključujući elektronske cigarete, bezdimne duhanske proizvode i biljne proizvode za pušenje.

Također, zakonom je definirano da će vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) biti dužni na vidnim mjestima istaći znak "zabranjeno pušenje", a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Zakon, navodi Avaz, tretira i zabranu stavljanja u promet duhanskih proizvoda koji sadrže razne vrste aditiva koji stvaraju dojam da je duhanski proizvod manje opasan. Zabranjeno je stavljanje u promet i duhanskih proizvoda koji sadrže arome poput filtera i sl. Također zakon zabranjuje svaku vrstu reklamiranja duhana i duhanskih proizvoda, isticanje fotografija, logotipa i slično.

Nesumnjivo će ovaj prijedlog izazvati buru negodovanja vlasnika restorana i kafića, piše Avaz.

Zakonom je predviđeno da se kaznom do 5.000 KM kazni pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana, a fizičko lice koje konzumira duhan i duhanske proizvode na javnom zatvorenom mjestu kaznit će se novčano sa 100 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close