Oralno zdravlje

Kakva su nam usta?

Oralno zdravlje temelj fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja
Lifestyle / Zdravlje | 20. 03. 2023. u 13:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Stomatološka komora Federacije Bosne i Hercegovine obilježili su Svjetski dan oralnog zdravlja nizom aktivnosti u zgradi Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu.

Pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu Aida Ramić - Čatak ističe da je namjera obilježavanja današnjeg dana podizanje svijesti o značaju oralnog zdravlja, koji utječe na svaku dimenziju našeg zdravlja i kvalitetu života.

Temelj

''Dobro oralno zdravlje mnogo je više od lijepog osmijeha. Treba nam za proces govora, žvakanja, gutanja, okusa, kao i osmijeha i emocija koje izražavamo u komunikaciji s drugim ljudima. Oralno zdravlje je temelj našeg fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja'', naglašava.

I bez obzira na to što su poznati faktori rizika koji narušavaju oralno zdravlje, podaci, kako je kazala dr. Ramić Čatak, i nisu sjajni širom svijeta. Vodeće bolesti su karijes zuba, tumorski procesi usne šupljine koji se vežu za trendove kroničnih nezaraznih bolesti kao što je dijabetes, kardiovaskularne bolesti, bolesti respiratornog i probavnog trakta.

''Današnja poruka Zavoda je da čuvamo oralno zdravlje, od ranog djetinjstva, tijekom čitavog života do starosti - kroz njegovanje zdravih navika. Prvenstvo pravilnom oralnom higijenom, pravilnom ishranom, izbjegavanjem hrane i pića koji sadrže šećer, unošenjem dovoljno vitamina, minerala i proteina te naravno prestanak pušenja, eliminacija konzumacije alkohola te kontrolni pregledi kod stomatologa'', kazala je.

Oralno zdravlje nije na zavidnom nivou

Potpredsjednica Stomatološke komore FBiH Feriza Mandilović kazala je da je moto ‘Budi ponosan na svoja usta’, što znači da se teži sretnom osmijehu za svakog pojedinca.

''Sretan osmijeh je povod i za dobro zdravlje čovjeka, a i lijep osmijeh je naravno značajan. U FBiH oralno zdravlje nije bilo na zavidnom nivou, pogotovo u godinama pandemije. Pacijenti najčešće dolaze stomatologu pod bolom, što je loše'', kazala je.

Kaže da je karijes najčešće oboljenje u ustima. Posebno ako se radi o djeci, odlazak stomatologu i najčešće u stanju bola za njih je trauma. Zato je važno raditi na prevenciji. Naravno, na roditeljima je da djecu upute kako pravilno četkati usta, jer odatle sve počinje.

Aktivnosti

Voditeljica Službe za zdravstvenu statistiku Šejla Cilović - Lagarija ističe da su, na štandu ispred zgrade Zavoda, stanovništvu danas dostupni predstavnici Zavoda i Komore za razgovor o oralnom zdravlju. Dobit će i informativne letke i promotivne proizvode, koje je osigurala Stomatološka komora Federacije BiH.

U zgradi Zavoda upriličeno je predavanje o ispravnoj higijeni zuba, za djecu predškolskih ustanova, a popraćeno zabavnim sadržajima.

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se 20. ožujka na inicijativu Svjetske stomatološke federacije, a nastoji se razviti svijest o važnosti oralnog zdravlja te značaju u očuvanju općeg zdravlja i dobrobiti svakog pojedinca.

Kopirati
Drag cursor here to close