Poruke s konferencije

Bošnjak: Ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu smanjit će pritisak na bolnice u HNŽ-u

Cilj konferencije je okupljanje svih koji sudjeluju u zdravstvenom sustavu, ali i donose odluke kako bi se iznašlo rješenje za unapređenje zdravstvenog sustava u HNŽ-u.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 10. 2021. u 17:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Primarna zdravstvena zaštita u okolnostima pandemije u HNŽ-u preuzela je na sebe značajan teret. Ukupni zdravstveni sustav se u tim okolnostima izuzetno dobro snašao i još uvijek se snalazi. Činjenica je da su bolnice nosile najveći teret, ali svi liječnici, koji su i u bolnicama i zdravstvenoj zaštiti, izvanljudskim naporima su činili da ta zdravstvena zaštita bude dostupna svima u mjeri i kapacitetu koji su mogli podnijeti", kazao je uoči Konferencije o primarnoj zaštiti direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Rade Bošnjak.

Naime, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a otvorio je prvu konferenciju o primarnoj zdravstvenoj zaštiti pod nazivom ''Snažna primarna zdravstvena zaštita – temelj zdravstvenog sustava'' u Hotelu "Mepas" u Mostaru.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Konferencija o primarnoj zaštiti HNŽ-a

Kako navodi, Bošnjak cilj konferencije je okupljanje svih koji sudjeluju u zdravstvenom sustavu, ali i donose odluke kako bi se iznašlo rješenje za unapređenje zdravstvenog sustava u HNŽ-u.

"Obzirom da su zdravstveni sustavi opterećeni brojnim poteškoćama za normalno i bolje funkcioniranje nužno je bilo okupiti liječnike, koji čine zdravstveni sustav, i sve one koji odlučuju o tom zdravstvenom sustavu i sudjeluju u njemu na bilo koji način. Željeli smo ih okupiti na jedno mjesto, razgovarati o svim poteškoćama koje ih opterećavaju te zajednički promišljati i pronalaziti rješenja za podizanje na višu razinu funkcioniranja sustava. Tražiti neke zajedničke ideje i tražiti mogućnosti kako učiniti ovaj sustav što stabilnijim, efikasnijim i produktivnijim za budućnost", rekao je Bošnjak.

On ističe, da je za poboljšanje stanja zdravstva u HNŽ-u ključno promišljanje i pronalazak novih ideja odgovornih ljudi.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Konferencija o primarnoj zaštiti HNŽ-a

"Za funkcioniranje zdravstvenog sustava izuzetno je važno koliko je funkcionalna i efikasna primarna zdravstvena zaštita jer je doista primarna. Njezina uloga je biti blizu osiguranika, biti blizu pacijenta, tražiti pacijenta. Želimo primarnu zdravstvenu zaštitu podići na što je više moguće višu razinu. Postavili smo strateški cilj da se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, do 24 godine, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pruži primarna zdravstvena zaštita od onih usluga koje se zatraže, a to ukratko znači da iz primarne zaštite ne odu u bolnice", naveo je.

Bošnjak je naglasio kako je to "jedan vid benefita za osiguranike koji će u velikoj mjeri olakšati osiguranicima, a s druge strane omogućiti bolnicama lakše funkcioniranje jer će se smanjiti pritisak i smanjiti liste čekanja".

Podsjetimo, konferencija će trajati dva dana zaključno s petkom 8. listopada.

Pokrovitelj konferencije je Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, a suorganizatori konferencije su Zavod za javno zdravstvo HNŽ, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Liječnička komora Hercegovačko – neretvanske županije i Udruženje liječnika obiteljske medicine FBiH.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Konferencija o primarnoj zaštiti HNŽ-a
Kopirati
Drag cursor here to close