Prosvjedna šetnja

Borba za kolektivni ugovor - medicinari iz cijele županije dolaze na prosvjed

Prosvjedna šetnja najavljena je za utorak s početkom u 11:30 sati.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 01. 2021. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak, s početkom u 11:30 sati, u Mostaru je najavljena još jedna prosvjedna šetnja zdravstvenih radnika Hercegovačko-neretvanske županije. Šetnje zdravstvenih radnika krenut će od Španskog trga do zgrade Vlade HNŽ-a.

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ Dalibor Vuković za Bljesak.info kazao je kako na prosvjed dolaze članovi Sindikata zdravstva širom županije, od Konjica do Čapljine. Ukoliko uskoro ne bude potpisan kolektivni ugovor, iz Sindikata najavljuju nove korake u borbi.

Inače, Vlada HNŽ pozvala je u ponedjeljak Neovisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar da zajednički otpočnu postupak pregovaranja. Iz Vlade HNŽ kazali su kako je Pregovarački tim u ime Vlade, resornog Ministarstva, osnivača zdravstvenih ustanova, općina, gradova, županija i FBiH,  još jučer je ''bio spreman supotpisati Protokol i otpočeti postupak pregovaranja u vjeri kako korektan dijalog i iskreno socijalno partnerstvo nemaju alternativu''.

Komentirajući jučerašnji poziv Vlade HNŽ, Vuković je napomenuo kako do ovoga trenutka Sindikat niti jednom nije dobio poziv na bilo kakvu sjednicu niti pregovore.

''Do ovog trenutka niti jednom od Vlade HNŽ nismo dobili poziv na pregovore. Ni u jednom trenutku nismo dobili poziv na bilo kakvu sjednicu gdje se imenom i prezimenom pozvao član sindikata, zakazalo točno vrijeme i stavio dnevni red da se pregovara o kolektivnim ugovorima'', kazao je Vuković.

Kazao je kako konkretne pomake oko pregovora očekuje ovih dana.

''Činjenica je da smo došli do zida. Pacijenti nemaju svoju zdravstvenu uslugu, predstoji nam katastrofa ukoliko se ne riješi ovaj problem'', upozorio je Vuković.

Sindikat u ovoj godini nastavlja borbu za kolektivnim ugovorom nakon što je Općinski sud u Mostaru krajem prošle godine ukinuo privremenu mjeru zabrane provođenja i organiziranja štrajka sindikata SKB-Mostar i neovisnog strukovnog sindikata zdrvenih djelatnika HNŽ.

Podsjetimo, Sindikat SKB-Mostar i neovisnog strukovnog sindikata zdrvenih djelatnika HNŽ nezadovoljni su zbog nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora te, kako su kazali, bahatog odnosa vlasti prema zdravstvenim radnicima

 

Kopirati
Drag cursor here to close