Melanom

Borba protiv raka kože: Australija zabranila komercijalnu upotrebu solarija

Lifestyle / Zdravlje | 11. 01. 2015. u 20:29 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australija je zabranila komercijalnu upotrebu solarija, kao mjeru kojom će ova zemlja “spaljene kože”, kako je često nazivaju, pokušati zaštititi svoje stanovništvo od melanoma, najtežeg i najsmrtonosnijeg oblika raka kože po čijoj je učestalosti vodeća na svjetskoj ljestvici.

Zakon o zabrani već je stupio je na snagu 1. siječnja u New South Walesu, Viktoriji, Južnoj Australiji, Tasmaniji, Queenslandu i Australian Capital Territory, a očekuje da će se zabrani pridružiti i Zapadna Australija koja još nije objavila datum, dok je područje Northern Territory jedino na kontinentu gdje nema komercijalnih solarija.

Zabranu je već pozdravilo Australsko udruženje za borbu protiv raka koje potiče mjere koje država provodi radi smanjenja stope obolijevanja od raka. “Australija ima jednu od najvećih stopa kožnog raka u svijetu“, kaže Paul Grogan, direktor udruženja, te dodaje da su korisnici solarija izloženi iznimno visokim dozama zračenja ultraljubičastih zraka, koje povećavaju rizik za razvoj raka kože.

Mark McArdle, ministar energetike u Queenslandu, objasnio je kako je zabrana uslijedila zbog zabrinutosti države zbog dokazane povezanosti upotrebe solarija i raka kože.

“Queensland se već suočava s najvišom stopom raka kože u svijetu, a upotreba solarija bez sumnje pridonosi većem riziku razvoja bolesti“, pojasnio je.

S njim se slaže i ministar Ian Hunter koji kaže: “Ni jedan solarij ne osigurava sigurno tamnjenje. Istraživanja su pokazala da bi se ovom mjerom mogao spriječiti razvoj kožnog raka kod šestine mladih Australaca.“

Rak kože u Australiji predstavlja oko 80 posto svih novih dijagnoza raka. Procjenjuje se da bi kod dvije trećine Australaca do njihove 70. godine života mogao biti dijagnosticiran melanom. Stopa obolijevanja od raka kože u Australiji je tri puta veći nego primjerice u Kanadi, SAD-u i Velikoj Britaniji.

Inače, Australija nije prva zemlja koja je zabranila komercijalnu upotrebu solarija. Brazil je već 2003. izdao zabranu za maloljetnike, a 2009. zabrana je proširena na sve stanovnike. Korištenje solarija maloljetnicima zabranjeno je i u Belgiji, Nizozemskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Islandu, Norveškoj i Litvi.

Kopirati
Drag cursor here to close