Dno

Susjedi i mi: Cijepljenje u regiji u brojkama

Masovnije cijepljenje građana širom Bosne i Hercegovine traje oko četiri mjeseca.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 08. 2021. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da bismo pobijedili pandemiju i izbjegli nove i strože mjere moramo biti odgovorni i prihvatiti dostupna cjepiva. Ovih dana povećava se i broj cijepljenih osoba u našoj zemlji. Međutim, i dalje smo na dnu europske ljestvice, prenosi Federalna televizija.

Masovnije cijepljenje građana širom Bosne i Hercegovine traje oko četiri mjeseca. Do sada je u našoj zemlji potpuno cijepljeno tek oko 11 posto stanovništva ili više od 360.000 građana. Podaci su to dva entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

A evo i regionalne statistike:

Prema relevantnim podacima Svjetske baze podataka po broju cijepljenih prednjači Slovenija s više od 43 posto revakciniranih i oko 4 posto cijepljenih prvom dozom.

Slijedi Srbija koja je revakcinirala više od 40 posto stanovništva, dok je prvu dozu primilo 1,7 posto. Srbija je jedina država u regiji sa 120.000 ljudi cijepljenih trećom dozom.

U Hrvatskoj je revakcinirano oko 39 posto ukupnog stanovništva, dok je prvu dozu primilo 2,7 posto. Sjeverna Makedonija i Crna Gora skupa s Bosnom i Hercegovinom su na začelju tabele.

Tako je 25 posto Makedonaca revakcinirano, a 9 posto cijepljeno prvom dozom. U Crnoj Gori 29 posto građana potpuno je cijepljeno.

Kada je riječ o cijepljenju u Europi, statstika pokazuju da je Belgija na vrhu, a Bugarska na dnu tabele. Belgija je vodeća sa 69 posto revakciniranih građana. Slijedi Francuska sa 58 posto.

Njemačka i Italija svakako su iznad europskog prosjeka sa 60 posto revakciniranih, dok je Austrija revakcinirala 57 posto. U dnu tabele je Bugarska sa 16 posto revakciniranog stanovništva.

Što je tek nekoliko postotaka više od naše zemlje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close