Strpite se

BiH još bez suglasnosti o uspostavi jedinstvene digitalne potvrde o Covid statusu

Kako je rečeno u državnom ministarstvu civilnih poslova, koje ima koordinirajuću ulogu u oblasti zdravstva, konsultacije su započete sa svim nadležnim institucijama svih razina vlasti u području zdravstva.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 09. 2021. u 11:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina još uvijek nema jedinstvenu digitalnu potvrdu o Covid statusu bh. građana iako je Ministarstvo civilnih poslova BiH još u svibnju počelo konzultacije sa svim razinama vlasti u vezi s tim pitanjem.

Kako je Feni rečeno u državnom ministarstvu civilnih poslova, koje ima koordinirajuću ulogu u oblasti zdravstva, konsultacije su započete sa svim nadležnim institucijama svih razina vlasti u području zdravstva, uz sudjelovanje Agencije za idenfifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) kako bi se uspostavio jedinstven pravni okvir za sustav digitalne potvrde u BiH.

Slobodno kretanje

Takva potvrda olakšala bi slobodno kretanje građana tijekom pandemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i učinkovitog doprinosa postupnom ukidanju ograničenja uz istovremeno ostvarivanje zaštite javnog zdravlja.

Sastanak o toj temi održan je 22. lipnja s predstavnicima Izaslanstva Europske unije u BiH kada su prezentirani uvjeti koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU za prepoznatljivost nacionalnih Covid-19 potvrda unutar EU.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je pripremilo i dostavilo posebnu informaciju za Vijeće ministara BiH, ali ona još uvijek nije razmotrena što je potrebno kako bi se na osnovu nje donijele odgovarajuće odluke u pogledu daljeg rada na implementaciji tehničkog rješenja uvođenja sustava digitalne potvrde u BiH.

Kako ističu iz Ministarstva, sve razine vlasti u području zdravstva, na cijelom teritoriju BiH, već izdaju određene vrste dokumenata - potvrde s ciljem dokazivanja Covid-19 statusa bh. građana koji putuju, sa integriranim QR kodom koji prati tehničke standarde Europske unije.

Republike Srpska i Brčko Distrikt BiH već imaju za svoja područja uspostavljenu evidenciju građana u pogledu njihovog Covid statusa, te mogućnost izdavanja potvrda sa integriranim digitalnim certifikatom za međunarodnu prepoznatljivost (QR kod).

''Za sada to još nije učinjeno za područje Federacije BiH, te imamo parcijalna tehnička rješenja implementirana na razini nekih kantona'', kažu iz Ministarstva.

Napominju i to da bi uspostavljanje jedinstvenog sustava izdavanja Covid potvrda i u Federaciji BiH umnogome olakšalo i krajnju integraciju postojećih baza i priključenje sistemu EU zelene Covid potvrde.

Ranije je Feni rečeno da bi se nakon utvrđenja pravnog okvira za sustav za izdavanje Covid putovnice/Zelenog certifikata bh. građanima, to moglo implementirati na teritoriji cijele države najkasnije u roku od 60 dana.

Ima li problema?

Ipak, još uvijek nije službeno prijavljeno da građani BiH ili drugi pravni subjekti imaju većih problema prilikom prelaska državne granice BiH s postojećim dokumentima - potvrdama u vezi njihovog Covid-19 statusa.

U tijeku je pribavljanje specimena svih potvrda koje se izdaju u BiH, a koji će biti dostavljeni zemljama EU i ostalim koji su to od BiH tražili.

''Da bi se s državne razine moglo upravljati sa izdavanjem odnosno verifikacijom Covid potvrda, potrebna je suglasnost oba entiteta i Brčko distrikta na čemu Ministarstvo civilnih poslova radi još od svibnja 2021. godine'', dodaje se u odgovoru Feni.

Naglašavaju da će Ministarstvo civilnih poslova i dalje preduzimati sve potrebne aktivnosti te se nadaju podršci svih nivoa vlasti u području zdravstva radi omogućavanja olakšanog putovanja bh. građana u prijelaznom periodu do utvrđenja sistema za verifikaciju Covid pasoša/Zelenog certifikata u BiH.

Najavili su da će o svim razinama detaljima u pogledu napretka u procesu uspostavljanja pravnog okvira i implementacije sistema digitalne potvrde u BiH javnost, odnosno drugi zainteresirani subjekti, biti blagovremeno upoznatii.

Kopirati
Drag cursor here to close