Zaostala

BiH jedina u Europi nema razvijen program za rano otkrivanje karcinoma dojke i grlića materice

BiH jedina u Europi nema razvijen program za rano otkrivanje karcinoma dojke i grlića materice.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 10. 2017. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cilju obilježavanja listopada, mjeseca podizanja svijesti o raku dojke, udruženja pacijenata oboljelih od malignih bolesti na području BiH sastala su se na Svečanoj Akademiji "Renesansa za sve onkološke pacijente" koja je održana sinoć u Sarajevu.

Snježana Bodnaruk, predstavnica ministra zdravstva FBiH kazala tijekom događaja da  to ministarstvo smatra da "svi zajedno u procesu i lancu, od predlaganja pa sve do stavljanja lijekova u promet, treba da poboljšaju regulatornu praksu kako bi se došlo do najboljeg rješenja za pacijente i kako bi im se osigurala dostupnost kvalitetnih, sigurnih i provjerenih lijekova".

Ona je istaknula da se upravo "razmatraju modaliteti nabavke skupih lijekova, u skladu sa propisima i javnim nabavkama, ali i da je potrebno poboljšati regulatorne procedure za dobrobit pacijenta, kako bi se neki zahtjevi udruženja što prije pretočili u praksu".

Jadranka Šimunac, potpredsjednica udruženja Renesansa predstavila je rad tog udruženja u zadnjih 18 godina i izrazila nadu da će zdravstvene institucije omogućiti rješavanje zdravstvenih problema sa kojima se suočavaju žene oboljele od karcinoma dojke, kako se udruženja pacijenata ne bi morala baviti svim segmentima bolesti.

Onkolog, prof. dr. Semir Bešlija poručio je se moraju "natjerati oni koji donose odluke, da shvate da moraju da se prilagode ovom vremenu i da iskorače iz 90-tih godina".

"BiH jedina u Europi nema razvijen program za rano otkrivanje karcinoma dojke i grlića materice. Moramo natjerati da se u političkim programima unose rješenja koja će poboljšati zdravstvo", rekao je Bešlija i izrazio nadu da će se promijeniti paradigma financiranja malignih bolesti u BiH".

Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu u Hrvatskoj, rekao je da u Hrvatskoj postoji 400 udruženja pacijenata, te da je u toj zemlji aktivna uloga pacijenata u zdravstvu.

Prema njegovim riječima, ipak i pored dostupnosti mnogih informacija na internetu "današnje stanovništvo je zdravstveno puno nepismeni nego što su to bili naši roditelji". "Hrvati piju 20 litara alkohola po osobi, broj pušača raste, posebno broj žena pušača, imamo oko 15% pretile djece. Svega 30% onkoloških pacijenata dobiva kvalitetne informacije od svog liječnika, ostale informacije dobivaju u udrugama ili na internetu", rekao je Belina.

Spomenka Hadžić, predsjednica udruženja Renesansa izrazila je nadu da će vlasti prepoznati značaj rješavanja problema sa kojima se suočavaju pacijenti oboljeli od malignih bolesti, te da će Federalni Fond solidarnosti biti ojačan dodatnim sredstvima od eventualnog usvajanja zakona za oporezivanje luksuza. Također, izrazila je nadu da će zagovaračka kampanja koju ovo udruženje vodi godinama, uroditi plodom i da će skupi lijekovi biti oslobođeni  PDV-a, kao što je praksa u zemljama okruženja i Europe.

Osim da se pošalju poruke o nužnosti unaprjeđenja zdravstva i dostupnosti lijekova posebno za onkološke pacijente, još jedan cilj održanog skupa je bio i da se udruženja pacijenata iz BiH pridruže Inicijativi 10 zemalja srednje i istočne Europe, koja se zalaže za provedbu raznih mjera s ciljem dobivanja kvalitetnije onkološke njege.

Pored ostalog Inicijativa se zalaže i da donošenje i implementaciju Nacionalnih planova za borbu protiv raka u svakoj zemlji pojedinačno.

 Inicijativu Stavovi onkoloških udruženja pacijenata iz regije srednje i istočne Europe" su ranije, u lipnju ove godine potpisali predstavnici onkoloških udruženja iz Albanije, Makedonije, Rumunjske, Srbije, Crne Gore, BiH (udruženje Renesansa, Iskra i UOM), Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske.

Cilj inicijative je da se izravno utječe na smanjenje broja oboljelih i umrlih od raka, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close