Dijagnosticiranje je važno

BiH donirano više od 295.000 PCR testova

Brza dijagnostika je važna
Lifestyle / Zdravlje | 27. 07. 2021. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dječji fond UN (UNICEF) danas je Ministarstvu civilnih poslova u Vijeću ministara dostavio 295.968 PCR testova za brzo otkrivanje nazočnosti virusa korona.

Ova vrijedna donacija međunarodne kompanije "Novasit" proporcionalno će biti distribuirana relevantnim javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, Federaciji BiH (FBiH) i Brčko distriktu, priopćeno je iz UNICEF-a u BiH, a prenosi Srna.

Ministrica civilnih poslova u Vijeću ministara Ankica Gudeljević rekla je ovom prilikom da stanovnici BiH trebaju biti spremni za novi val pandemije koji se širi cijelim svijetom, piše Srna.

"Upravo zato, dijagnosticiranje je, osim prevencije, jedan od najvažnijih činitelja u borbi protiv virusa korona", dodala je ona i zahvalila kompaniji "Novasit" i UNICEF-u za pomoć.

Predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan ukazala je na značaj brze dijagnostike kako bi se, imajući u vidu da trenutni val pandemije pogađa svijet novim i zaraznijim sojevima, spriječilo širenje infekcije izvan utvrđenih grupa.

Kopirati
Drag cursor here to close