Gdje su cjepiva?

BiH cijepi svoje građane samo poklonjenim cjepivima, nabavke nema

Dok slušamo obećanja, ministri nam otvoreno poručuju da se cijepimo u susjednim državama.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 06. 2021. u 08:12 Bljesak.info
Gdje su vakcine?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za većinu građana BiH more je misaona imenica kao što je za naše vlasti nabavka cjepiva. U našoj zemlji još se cijepe prioritetne skupine stanovništva, i to najčešće poklonjenim cjepivima. Tko nije prioritet, svoju dozu cjepiva pronađe u susjedstvu – u Srbiji. I dok slušamo obećanja, naši ministri idu dalje pa nam otvoreno poručuju da se cijepimo u susjednim državama.

Da našim nadležnim zdravlje građana nije prioritet – odavno je jasno. Dokaz za to je što i dalje primamo donacije, a o direktnim nabavkama se razmišlja, pregovara, obećava. Još jedan poklon stigao je danas. Hvale se na Twitteru iz državnog Ministarstva civilnih poslova. Bogatiji smo za 11.700 doza cjepiva Pfizer. Donacija europskog mehanizma. Očekuju da će do kolovoza stići 214 tisuća doza Pfizera, te 380 tisuća AstraZenece. Kada je riječ o obećanjima, tu prednjače vlasti na federalnoj razini.

Nema novih detalja o nabavci Pfizera ili kineskog cjepiva. I danas nam poručuju da zbog oznake tajnosti ne mogu davati više informacija. Navode, sutra će ih iz Zavoda za javno zdravstvo FBIH izvjestiti o tijeku procesa nabavke. A i u Zavodu tišina. Ne odgovaraju kada bi mogle pristići doze kineskog Sinofarma ili ruskog Sputnjika preko ruskog fonda. U Republici Srpskoj još čekaju na isporuke plaćenih doza.

Upravo zbog ugovora i nabavke razišli su se na relaciji federalna – kantonalna vlada. Tako KS kreće ponovo u samostalne pregovore. I to s ruskim fondom za nabavku Sputnjika light – jednodoznog cjepiva ili Pfizera. I dok vlast pregovara sarajevska Zetra je pusta. Za one koji ne mogu čekati resorni ministar nudi alternativu – cijepite se u susjedstvu., prenosi BHRT

Građani KS gube strpljenje. Poražavajuće, u Federaciji BiH samo dio nastavnog kadra u ZDK i USK je cijepljen. RS je daleko ispred. Cjepljenje je završena u 30 osnovnih, 15 srednjih škola i dva centra. I jesmo li došli u fazu da su prijetnje jedino rješenje za letargičnost naših, većinom cijepljenih, vlasti?

Kopirati
Drag cursor here to close