Istekao rok trajanja

BiH će baciti gotovo pola milijuna cjepiva

U Bosnu i Hercegovinu je stiglo više od tri milijuna cjepiva raznih proizvođača. Najviše putem donacija, više od milijun i pol doza, a nešto manje - oko milijun i 200 tisuća ih je stiglo izravnom nabavom.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 11. 2021. u 08:32 BHRT
Bacamo cijepivo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosnu i Hercegovinu stigla su tri milijuna doza cjepiva raznih proizvođača od početka godine. U isto vrijeme cijepljeno je oko 25 posto prvom, te 22 posto građana drugom dozom.

Zbog isteka roka trajanja, uskoro bi trebalo biti uništeno 500 tisuća doza cjepiva, uglavnom proizvođača Astra Zeneka.

Nadležni tvrde da je većinom riječ o doniranim cjepivima kojima je istekao rok trajanja.

"Početkom godine građani Bosne i Hercegovine masovno su išli u susjedne zemlje, uglavnom u Srbiju, kako bi se cijepili. Krivili su bh. vlasti što nisu osigurali dovoljno cjepiva. Sada imamo drugačiju situaciju, cjepiva ima dovoljno, ali ne i građana zainteresiranih za to."

Rijetko koja tema polarizira građane naše zemlje, ali i svijeta, kao tema cijepljenja. Oni koji se još nisu cjepili, sumnjičavi su koliko cjepiva štite od zaraze.

Drugi, pak, vjeruju u znanost, te su sigurni da cijepljenjem smanjuju rizik od pojave teških oblika zaraze:

U Bosnu i Hercegovinu je stiglo više od tri milijuna cjepiva raznih proizvođača. Najviše putem donacija, više od milijun i pol doza, a nešto manje - oko milijun i 200 tisuća ih je stiglo izravnom nabavom.

U Federaciji BiH rok trajanja istekao je za više od 200 tisuća cjepiva, koje će biti uništene u narednom periodu. U Republici Srpskoj rok je istekao za više od 300 tisuća doza, najviše Astra Zeneke, te nešto manji broj Sinovak proizvođača.

Unatoč skoroj najavi uvođenja pravila: cijepljen, prebolio, testiran, koje bi u Federaciji Bosne i Hercegovine trebalo da se primjenjuje od 20. prosinca, nadležni kažu da zadnjih dana nije došlo do povećanog interesa kod građana za cjepljenje. Od početka pandemije u BiH je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 12 tiusća 456 osoba, dok se virusom zarazilo 272 tisuće 798 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close