'CyroSave'

Odlučeno što će biti s matičnim stanicama bh. građana?

'Dva smo puta dobili mail od 'Cryo Save'. Javili su nam da su dio ovih stanica koje su čuvali, ne znam iz kojih razloga, prenesene u Poljsku, konkretno u Varšavu'', rekla je za Bljesak.info obitelj iz Livna.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 09. 2019. u 08:00 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarska tvrtka "CryoSave", kojoj je Ministarstvo zdravlja te zemlje oduzelo licencu za rad, sklopila je ugovor s kooperantom PBKM, čiji je europski laboratorij u Varšavi preuzeo dugoročne usluge skladištenja večeg dijela matičnih stanica građana iz BiH.

''PBKM službeno priznat od strane organa za javno zdravstvo je izabran od strane CyroSave, obiteljske banke matičnih stanica i ima sve navedene akreditacije, za naše standarde kvalitetu za vaš mir'', stoji u mailu koji je dobila obitelj iz Livna koja je, prije sedam godina, matične stanice svoje bebe pohranila kod ove tvrtke.  

Pouzdana tvrtka

''Dva smo puta dobili mail od 'CryoSave'. Javili su nam da su naše matične stanice koje su čuvali, ne znam iz kojih razloga, prenesene u Poljsku, konkretno u Varšavu. Naveli su da je ta tvrtka jako pouzdana'', rekli su za Bljesak.info.

Kako su nam kazali, obavješteni su da je tvrtka iz Poljske uredno prošla sve švicarske testove te da su zadovoljene sve procedure za prijenos matičnih stanica u Poljsku. ''Baš u četvrtak smo dobili drugi mail u kojem su nas obavijestili da su dio matičnih stanica prenijeli u Poljsku. U mailu smo shvatili da su prenesene naše matične stanice'', rekli su nam.

''Tvrde da je transport bio siguran, pod svim njihovim kriterijima. Da su matične stanice u potpunosti obrađene u njihovim laboratorijama u Belgiji i Ženevi, po najvišim standardima i propisima, te da je u Poljsku sve otišlo kako treba'', kazali su.

Trasport matičnih stanica tvrtka "CryoSave" obavila je bez ranije suglasnosti roditelja. ''Nisu nas ništa pitali u vezi s transportom, nisu tražili nikakvu suglasnost. Pretpostavljam da je ugovor koji smo potpisali s 'CryoSave' u vezi s čuvanjem naših matičnih stanica isti. Valjda bi nešto pisalo u mailu da se što mijenja u ugovoru'', kazali su.

Novinari portala Bljesak.info su, nakon što se saznalo kako je ova tvrtka izgubila licencu za čuvanje matičnih stanica, pokušali kontaktirati Cryo Save u BiH, ali bezuspješno, jer svi njezini navedeni brojevi telefona više nisu u funkciji.

Njihova internetska stanica maticnecelije.com još je u opticaju, a na njoj, između ostalih, stoji podatak da u BiH imaju više od 5.000 pohranjenih uzoraka. Putem ove stranice klijenti se i dalje pozivaju da sačuvaju matične stanice.

Otvorene istrage

Naime, vlasti u Švicarskoj su 10. i 11. rujna obavile pretres kuća čelnih ljudi kompanije, uključujući i prostorije ove tvrtke, nakon čega su otvorene istrage.

Da se nešto čudno događa otkrio je beogradski odvjetnik Rastko Petaković koji nije mogao iskoristiti matične stanice svog djeteta zbog problema koje je imala ova kompanija. Petaković koji pored svoje, zastupa još jednu obitelj iz Srbije, za N1 kaže kako je nakon informacije iz kompanije da su matične stanice propale prilikom transporta, angažirao istražitelje koji su uočili cijeli niz propusta.

"Transport tih stanica je propao na putu od skladišta CryoSavea do medicinskog centra u Americi. Nakon što se to dogodilo mi smo zatražili detaljno objašnjenje o čitavom postupku. S obzirom na to da oni nisu htjeli surađivati s nama, mi smo pokrenuli našu istragu i ustvrdili propuste u vezi s tim transportom i propust u prijemu stanica i propuste u skladištenju, a naročito smo ustvrdili da su početkom ove godine suprotno švicarskim propisima primali stanice bez neophodnih laboratorijskih analiza", kazao je za N1 Petaković.

Roditelji su pokrenuli tužbe protiv CryoSavea, ali i saznali za nove propuste te kompanije. U međuvremenu je oko 300 tisuća uzoraka matičnih stanica, bez suglasnosti roditelja, transportirano u Poljsku. Švicarske vlasti su kompaniji oduzele dozvolu za rad i podnijele kaznene prijave zbog sumnje da su prekršili Zakon o transplantaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close