Velika donacija

Austrija donirala BiH 500 tisuća doza cjepiva AstraZeneca

BiH i dalje pokušava nadoknaditi zaostajanje u postupku procjepljivanja stanovništva prouzročeno poteškoćama u nabavci cjepiva od početka godine.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 08. 2021. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlastima Bosne i Hercegovine u utorak je uručena donacija iz Austrije od 500 tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa čiji je proizvođač AstraZeneca.

Predstavnicima Ministarstva civilnih poslova BiH pošiljku cjepiva predala je veleposlanica Austrije u Sarajevu Ulrike Hartmann koja je kazala kako je vlada njezine zemlje ovime željela pokazati koliko joj je važno pomoći zemljama zapadnog Balkana u suočavanju s pandemijom.

"To možemo riješiti samo zajedničkim snagama. U pandemiji nitko nije siguran i stoga je naš zajednički interes da zemljama zapadnog Balkana osiguramo dostatne doze cjepiva", kazala je Hartmann.

BiH i dalje pokušava nadoknaditi zaostajanje u postupku procjepljivanja stanovništva prouzročeno poteškoćama u nabavci cjepiva od početka godine.

Prošlog tjedna dopremljeno je pola milijuna doza kineskog cjepiva što ga je interventnim uvozom nabavila vlada Federacije BiH.

Do kraja mjeseca očekuje se i isporuka dodatnih 500 tisuća doza cjepiva Pfizer/BioNtech što ga je odlučila donirati vlada SAD-a.

U međuvremenu se i BiH suočila sa sve manjim zanimanjem stanovništva za cijepljenje pa tako već danima nema redova na središnjem punktu u Sarajevu gdje se trenutačno cijepi AstraZenecom.

Epidemiološka situacija i dalje je razmjerno stabilna jer je dnevni boj novozaražnih još uvijek dvoznamenkasti, a takav je trend od sredine lipnja.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH trenutačno bilježi nešto manje od 154 aktivna slučaja zaraze na 100 tisuća stanovnika.

Od izbijanja pandemije u ožujku prošle godine u BiH je registrirano nešto više od 206 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom, a do danas je preminulo nešto manje od 9700 zaraženih osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close