Zabrinjavajući rezultati

Asimptomatske osobe zaraznije su od osoba sa simptomima COVID-19

Mnoge studije pokazale su da osobe zaražene s COVID-19 koje nemaju simptome bolesti, drugim riječima asimptomatski prijenosnici bolesti, mogu širiti novi koronavirus baš kao i zaraženi pacijenti sa simptomima.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 11. 2020. u 20:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnovija studija sada je pokazala da osobe koje su zaražene koronavirusom, ali nemaju nikakve simptome (asimptomatski pacijenti) imaju čak i veće virusno opterećenje od simptomatskih pacijenata oboljelih od COVID-19 bolesti. Pojednostavljeno rečeno, asimptomatski pacijenti čak su zarazniji od simptomatskih.

Tim znanstvenika proučavao je virusna opterećenja na šest različitih tipova uzoraka uzetih od COVID-19 pacijenata različite dobi i kliničke slike kako bi utvrdili odnos između tijeka bolesti i virusnog opterećenja, javlja Zimo.

Od (službenog) izbijanja pandemije novog koronavirusa u kineskom Wuhanu krajem prosinca 2019. godine, COVID-19 se proširio na 191 zemlju svijeta te je bolest postala ogroman globalni problem i veliki izazov, kako za znanost, tako i za javnozdravstvene službe diljem svijeta.

Otad se pokazalo da COVID-19 dolazi u raznim oblicima i sa vrlo širokim rasponom simptoma, ot teških, pa sve do zapravo nepostojećih simptoma. Kod asimptomatskih osoba prvo se utvrdilo da i one šire zarazu jednako kao i simptomatske osobe, a sad je nova studija otkrila da su zapravo asimptomatske osobe još i veći izvor zaraze.

Da bi došli do svojih otkrića, znanstvenici su u studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu Infection, prikupili briseve bolničkih pacijenata iz nosa, ždrijela, usne šupljine, sline, urina i rektuma.

Prikupljeno je ukupno 360 uzoraka iz 60 pacijenata. Dvadeset i pet posto tih pacijenata nije pokazivalo nikakve simptome bolesti. Uzorke je analizirao Laboratorij za referentnu virologiju i istraživanja Instituta za javno zdravstvo u Turskoj.

Znanstvenici su analizom uzoraka otkrili da je virusno opterećenje kod asimptomatskih pacijenata više nego kod simptomatskih pacijenata. Isto tako, otkrili su da virusno opterećenje ima negativan trend s višom dobi pacijenata te da je značajno smanjeno što je bolest teža kod pacijenata.

Dosad je poznato da asimptomatski pacijenti mogu širiti zarazu i bez znanja da su i sami zaraženi, a to znatno otežava sprječavanje širenja virusa, kako lokalno, tako i globalno.

Drugi val pandemije zahvatio je većinu svjetskih zemalja. Samo u SAD-u potvrđeno je ukupno preko 13 milijuna zaraženih osoba od početka pandemije, s više od 266.000 preminulih od COVID-19 bolesti dosad u toj zemlji.

Na svjetskoj razini, dosad je novim koronavirusom zaraženo gotovo 63 milijuna ljudi globalno, dok je COVID-19 uzeo čak 1,45 milijuna života diljem svijeta.

Kako nam je zima sve bliže (barem onim koji žive na sjevernoj Zemljinoj hemisferi), zdravstveni stručnjaci očekuju i upozoravaju na nove velike brojke u narednim tjednima. Strogo se preporučuje izbjegavanje okupljanja, socijalna distanca, nošenje maski te održavanje higijene ruku.

Obzirom da mnogi zaraženi nemaju nikakve simptome infekcije, biti oprezan i odgovoran znači i spriječiti mogućnost da se zarazite u kontaktu s asimptomatskom osobom ili da ako ste asimptomatski zaraženi, ne prenesete virus na druge.

Kopirati
Drag cursor here to close