ASTM International

Amerika razmišlja o uvođenju standarda za maske za lice

Ako maska ima viši stupanj filtracije, teže će biti disati, no treba pronaći način da istovremeno ne propušta čestice virusa i bakterija.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 02. 2021. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani će vjerojatno uskoro moći birati između dvije certificirane maske za lice nakon što stručnjaci odrede standard koji se tiče dizajna, prianjanja i drugih sigurnosnih uvjeta.

Međunarodna agencija za određivanje standarda raznim materijalima, proizvodima i uslugama, ASTM International, provela je sedam mjeseci provodeći testiranja i analizirajući podatke koji se tiču zaštitinih maski koje su objavili u utorak. Smatraju da podaci koje su dobili, mogu poslužiti kao standard za kvalitetu maski, piše CNN.

Ova je agencija već uvela standarde za proizvode kao što su krede, dječja igrališta, sportska oprema i dječje kolijevke. Premda su maske sad već široko rasprostranjene i njihovo se nošenje još uvijek savjetuje zbog koronavirusa, još uvijek nemamo standarde što se tiče zaštite.

U istraživanju ASTM-a i finaliziranju standarda sudjelovali su znanstvenici, gospodarstvenici, vladine agencije i nezavisni sudionici. Kako bi zadovoljili kriterije, proizvođači će morati testirati svoje maske u certificiranim laboratorijima kako bi mogli registrirati svoj proizvod i dobiti certifikat.

Napominju da se ovaj standard odnosi samo na maske za lice, ne i za medicinske maske koje za medicinske stručnjake imaju druge, već propisane standarde.

Najvažniji segmenti testiranja odnose se na propusnost i filtraciju. Ako maska ima viši stupanj filtracije, teže će biti disati, no treba pronaći način da istovremeno ne propušta čestice virusa i bakterija.

Prema smjernicama koje je objavila agencija ASTM, niža razina zaštite odnosi se na proizvod čiji filter zadržava najmanje 20% čestica. Kroz takvu je masku lako disati, no nema visoku zaštitu. Na drugoj razini su maske koje zadržavaju 50% čestica, pod njima je malo teže disati, no zaštita je bolja.

Odobrenje ovih standarda čeka se u Americi. Predsjednik Joe Biden rekao je državnim agencijama da do polovice ožujka postave standarde, ako su potrebni.

Kopirati
Drag cursor here to close