Posljedice

Ako je nova studija o tetoviranju točna, tinta je zadnja stvar koju želite na svojoj koži

Lifestyle / Zdravlje | 15. 09. 2017. u 17:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada razmišljate o zdravstvenim rizicima tetovaže, uglavnom pomislite na infekcije ili alergijske reakcije. Ipak, trebala bi vas brinuti još jedna posljedica koja se može pokazati kasnije u životu.

Otrovne čestice iz tinte za tetovažu prodiru duboko ispod kože i putuju tijelom što može imati utjecaja na dugoročno zdravlje, kaže nova studija.

Pišući za časopis Scientific Reports, njemački i francuski znanstvenici opisuju svoja otkrića tijekom autopsije osoba s tetovažama. Korištenjem rentgenskih zraka fluorescentne tehnologije, mogli su identificirati nanočestice titanijevog dioksida, uobičajenog sastojka bijelih i obojenih pigmenata za tetovažu, u limfnim čvorovima ovih osoba, piše Telegram.hr

Otežano zarastanje, zadebljanje kože i svrab

Uloga limfnog sustava je da miče otrove i nečistoće iz tijela. Logično je da limfni čvorovi skupljaju čestice tinte injektirane u kožu. Pigmentirani i uvećani limfni čvorovi primjećuju se već desetljećima kod tetoviranih osoba. Ali novo otkriće da su čestice tinte u limfnim čvorovima u promjeru manje od 100 nanometara, posebno je uznemirujuće. Tako malene čestice mogu se u tijelu različito ponašati i predstavljaju drugačiju prijetnju zdravlju.

Čak i kada nije u formi nanočestica, tinta za tetoviranje načinjena titanijevim dioksidom (osobito bijeli pigmenti) povezuje se s otežanim zarastanjem, zadebljanjem kože i svrabom. Osim titanijevog dioksida, pronađen je još cijeli niz nano čestica povezanih sa tetovažom.

Nanočestice napravljene od otrovnih elemenata

Istraživanje nije pružilo dokaz ni o kojem zdravstvenom problemu povezanom s tetovažom. Ali ovo je prva studija koja pokazuje prisutnost nanočestica od kojih su neke načinjene od otrovnih elemenata i prezervativa, koji se kreću i akumuliraju unutar tijela. Autori ističu da je kroničan utjecaj na zdravlje kao na nastanak karcinoma teško povezati s tetovažom jer se posljedice mogu javiti desetljećima nakon izloženosti otrovima.

Potrebno je još istraživanja da bi se razumjele implikacije ovih saznanja, kažu znanstvenici, i da bi se dale upute za sigurnije tetoviranje. Pa razmišljate li o tome, znajte da još ima puno neodgovorenih pitanja.

Satojci koji nisu odobreni za injektiranje u kožu

Važno je znati da ne postoji zakonska regulativa o tinti koja se koristi za tetovažu pa se ne može reći koja bi tinta bila sigurna. Sastojci nisu odobreni za injektiranje u kožu i nema podataka koji bi objasnili poznate nuspojave kao alergije ili nastanak granuloma.

“Moguće je da ima još više rizika koji su povezani s tetoviranjem. Ljudi moraju biti svjesni rizika i neka ne pretpostavljaju da su takve boje zdravstveno sigurne,” kažu iz German Federal Institute.

Kopirati
Drag cursor here to close