C14H16O3

Znate li koja je maksimalna količina kave koju možete popiti dnevno, a da to ne predstavlja opasnost po vaše zdravlje?

Lifestyle / Zdravlje | 18. 10. 2021. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kofein možemo konzumirati u kavi, čaju, energetskim napicima ili energetskim kavama koje postaju sve popularnije. Postoji mnogo suprotnih stavova kada je u pitanju kofein, ali je činjenica da on ima sposobnost da nas održava budnima i mnoštvo drugih benefita za organizam ako se uzima u umjerenim količinama.

Mnogi ne mogu ni zamisliti kako bi preživjeli dan bez ukusnog okrepljujućeg napitka kao što je recimo kava, dok se drugima ne sviđa okus ili učinak. Iako je sud o kofeinu različit, sve više studija dokazuje da on zapravo ima pozitivan učinak na tijelo!

Pet je granica

Prema najnovijim istraživanjima, možemo konzumirati do 5 kava ili energetskih napitaka dnevno bez ikakvih štetnih posljedica po naše zdravlje. Sveobuhvatna studija nedavno je utvrdila siguran dnevni unos kofeina za zdravu odraslu osobu, a to je 400 mg dnevno. Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, koja je provela istraživanje, ovaj stupanj konzumacije kofeina ne predstavlja nikakav fiziološki rizik, ako su druge životne navike pojedinca kao što su prehrana, konzumacija alkohola, pušenje, vježbanje, zdrave. Stoga, konzumacija nekoliko kapučina dnevno nije jednako štetna navika kao što je to piće ili neke druge opasne supstance. Kofein zapravo ima nekoliko pozitivnih učinaka zbog kojih se isplati uključiti ga u vašu prehranu!

Kofein se bori protiv bolesti

Sve je više dokaza da konzumacija kafe može imati zaštitni učinak protiv razvoja dijabetesa tipa 2. Iako se točan mehanizam djelovanja tek treba istražiti, dosadašnji rezultati djeluju obećavajuće. Podaci su jednako ohrabrujući kada je u pitanju sprječavanje demencije u starijoj dobi, jer kofein može pomoći u održavanju kognitivnih funkcija tijekom poznih godina osobe, čime se usporava ili čak sprječava razvoj bolesti poput Alzheimera. Štaviše, nedavno istraživanje je također otkrilo da redovni korisnici kafe imaju 80% nižu učestalost Parkinsonove bolesti u odnosu na osobe koje je ne piju. Konzumiranje dvije šoljice kafe dnevno može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 25%, ciroze za 80% i žučnih kamenaca za gotovo 50%.

Svakodnevno pojačava performanse

Znanstvenici su desetljećima proučavali efekte kofeina, a dobiveni rezultati jasno pokazuju da se ta supstanca može koristiti i za poboljšanje sportskih performansi. To je zato što oni koji konzumiraju kofein sat vremena prije treninga imaju produženu izdržljivost za 20-30%. To može biti korisno za mnoge sportove, posebno za aktivnosti koje zahtijevaju mnogo izdržljivosti, poput biciklizma, trčanja, fudbala ili ragbija - zbog čega sportisti koji sudjeluju na Olimpijskim igrama mogu konzumirati samo male količine kofeina.

Poboljšava dobro raspoloženje

Budući da su učinci kofeina u kavi i energetskim napicima koncentrirani na nervni sistem, shodno tome on može smanjiti pospanost, dosadu i umor, kao i poboljšati koncentraciju, percepciju i reflekse. Štaviše, kofein može brzo da vas oraspoloži kada se osjećate loše, jer vas naglo protrese energijom! Također, malo ljudi zna da sam kofein može ublažiti glavobolju ili migrenu, a u kombinaciji s odgovarajućim lijekovima protiv bolova ubrzava njihovu apsorpciju, zato kofein zna biti i sastavni dio pojedinih lijekova.

Kopirati
Drag cursor here to close