Predbilježili se i mnogi iz Hrvatske

Zbog nepoštivanja procedure ništa od Sputnika u ZHŽ-u

Iz federalnog ministarstva zdravstva se doznaje da je do njih stiglo pismo zavoda za javno zdravstvo, ali ne i zahtjev za interventni uvoz.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 02. 2021. u 21:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Rusko cjepivo Sputnik V

Iako već postoji lista koja je nastala nakon što je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Andrea Jurić  pozvala sve da se predbilježe za rusko cjepivo, uvoza s te adrese tako skoro neće biti.

Navale na Grude zasad nema, a nema još ni cjepiva. Iako se očekivalo da će tamošnji zavod za javno zdravstvo naručiti 20 tisuća doza ruskog cjepiva Sputnik, izgleda da je negdje zapelo.

Navodno se za cijepljenje u Grudama već prijavilo i stotinjak hrvatskih građana spremnih platiti tu zdravstvenu uslugu.

"Jednostavno treba dopuštenje, dozvola fedaralnog ministarstva zdravstva da bi se mogla uvesti ta cjepiva. I za sada od toga cjepiva čini se nema ništa nažalost", kazao je za RTL načelnik Stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke Drago Martinović.

Iz federalnog ministarstva zdravstva se doznaje da je do njih stiglo pismo zavoda za javno zdravstvo, ali ne i zahtjev za interventni uvoz.

Bez poštivanja procedure, rekli su nam, od cjepiva za sad nema ništa.

Postavili smo pitanja i županijskoj ravnateljici Zavoda za javno zdravstvo. Odgovor ćemo objaviti kad i ako ga dobijemo.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (BiH) odobrila je 8. veljače rusko cjepivo ‘Sputnik V’ za imunizaciju protiv virusa korona.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva je priopćeno da je nakon izvršene provjere kvaliteta cjepiva ‘Gam-COVID-Vac’ “utvrđeno da ispitani uzorak cjepiva odgovara deklariranom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara”.

"S obzirom na navedeno stekli su se uvjeti da se pokrene proces imunizacije stanovništva ovim cjepivom", navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, cjepivo je iz Rusije u Zračnu luku Sarajevo stiglo 1. veljače. Njih je naručilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Tek nakon četiri dana uvoznik cjepiva, banjalučka firma ‘Krajinagroup’, podnijela je kompletnu carinsku dokumentaciju za uvoz cjepiva, piše Radio Slobodna Europa.

Kopirati
Drag cursor here to close