Nastavlja se žega...

Za ponedjeljak u nas žuti i narančasti alarmi

Za što lakši san koristite laganu posteljinu, a po mogućnosti spavajte bez jastuka kako biste izbjegli akumulaciju topline.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 06. 2019. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog visokih temperatura narančasti meteoalarm je upaljen za regije Prijedora i Banja Luke dok je žuti meteoalarm upaljen za ostala područja u BiH.

Prema podacima Meteoalarma, maksimalna temperatura u regiji Banja Lluke iznosit će 36 stupnjeva dok će za regiju Prijedora iznositi 35 °C.

Mostar će se pržiti na 34 °C. Kažu.

Meteoalarm - severe weather warnings for Europe - National Page L2

Meteoalarm, web bazirani servis za upozoravanje ljudi koji putuju Europom na vremenske nepogode. Meteoalarm daje minutna upozorenja na vremenske nepogode za 30 Europskih država. Informacije daju nacionalni servisi i pokrivaju najpopularnije poslovne i turističke destinacije. Web stranica koristi prepoznatljive i univerzalne ilustracije s ciljem lakšeg razumjevanja upozorenja.

U ponedjeljak će u BiH prevladavati vedro i vruće. Vjetar slab do umjeren uglavnom istočni i sjeveroistočni. Jutarnje temperature od 15 do 21, na jugu od 22 do 26, a dnevne od 30 do 36 stupnjeva.

Kako se zaštititi od vrućine i sunca?

Temperaturu svoga doma održavajte ispod 32 stupnja danju te ispod 24 stupnja noću. Ako koristite klima uređaj, zapamtite da razlika između željene temperature u stanu i one vanjske ne smije biti viša od sedam stupnjeva.

Osim klime, osvježenje može pružiti i električni ventilator, ali je dom je ipak najbolje rashladiti prirodnim putem. Navečer otvorite sve prozore i podignite rolete, a ujutro zatvorite sve prozore i zamračite prostor. Isključite i sva umjetna svjetla te sve nepotrebne električne uređaje.

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Nosite prozračnu odjeću od prirodnih materijala, a ne zaboravite šešir ili kapu te sunčane naočale.

Ipak, boravak na otvorenom izbjegavajte u najtoplijem dijelu dana, tj. između 10 i 17 sati. Posebno to vrijedi za najosjetljivije skupine građana: djecu, trudnice, kronične bolesnike te starije osobe.

Bilo da ste u zatvorenom ili vani, važno je redovito piti tekućinu. Nemojte čekati da osjetite žeđ jer tada je već kasno. Dehidraciju spriječite uz niskokalorične negazirane napitke ili vodu, a izbjegavajte alkohol i napitke s kofeinom ili šećerom.

Osim pića, važna je i hrana. Manji, ali češći obroci idealni su za vruće ljetne dane.

Za što lakši san koristite laganu posteljinu, a po mogućnosti spavajte bez jastuka kako biste izbjegli akumulaciju topline.

Kopirati
Drag cursor here to close