Problem pretilosti

Predavanje u Mostaru: Okrenimo se domaćoj i svježoj hrani

Ne treba bježati niti od biljnih proteina poput graška, mahune i slično. Uz sve to neizostavan je adekvatan unos vode u organizam, pogotovu jer nam slijede velike vrućine.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 04. 2018. u 22:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u utorak navečer organizirano predavanje o važnosti uravnotežene prehrane u svakodnevnom životu, a govorila je nutricionistica Nevena Pandža.

"Ono što smo vidjeli u posljednje vrijeme, a možda i čuli kroz medije, pretilost je poharala cijeli svijet, a stigla je i kod nas. Rade se mnoga istraživanja, pogotovo na djeci osnovnoškolskog uzrasta. Prema tim istraživanjima više od 35 posto djece ima prekomjernu tjelesnu masu. I u Mostaru je zabilježena pojava pretilosti kod velikog broja djece.

Zbog toga je veoma važno organizirati ovakva predavanja, da se o pravilnoj prehrani priča i u školama, i u drugim obrazovnim institucijama, ali i u zdravstvenim institucijama.

Bit je da prehrana treba biti raznolika, uravnotežena, treba sadržavati razne skupine namirnica, da se vratimo voću i povrću, cjelovitim žitaricama, a uz to i da unesemo adekvatnu količinu proteina kroz ribu, meso, mlijeko i mliječne proizvode.

Ne treba bježati niti od biljnih proteina poput graška, mahune i slično. Uz sve to neizostavan je adekvatan unos vode u organizam, pogotovu jer nam slijede velike vrućine. Vodu je potrebno piti tijekom cijelog dana, više puta, a naročito kada se izlažemo velikoj tjelesnoj aktivnosti.

Ljudi bi trebali jesti svježe i domaće voće i povrće. Osim što bismo jeli zdravo i domaće, time bi potaknuli i razvoj domaće poljoprivrede. Domaći proizvodi su zdraviji, a i dostupni su gotovo uvijek, te imamo uvid kako se proizvode, također imamo uvid u certifikate o proizvodu i slično", kazala je Pandža za Bljesak.info.

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, jedno od četvero djece u dobi od 6 do 9 godina u Europi je gojazno. Na predavanju je bilo riječi koje su sve vrijednosti pojedinih namirnica, što treba unositi u organizam, koje su namirnice štetne, te koliko puta dnevno bismo trebali jesti obroke i u kojim količinama.

Predavanje je organizirala zajednica žena HDZ-a BiH 'Kraljica Katarina Kosača' Mostar, TO Ortiješ.

Kopirati
Drag cursor here to close