Stižu u domove

Porodilje u Mostaru napokon će dobiti besplatnu patronažnu pomoć

Pomoć u prvim danima majčinstva, kao i pomoć pri dojenju porodilje su do sada tražile na privatnim adresama.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 10. 2021. u 13:04 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porodilje u Mostaru napokon će dobiti besplatnu podršku i pomoć patronažnih sestara u svojim domovima. Kako je za Bljesak.info kazala Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar u ovom razdoblju intenzivno se radi na edukaciji patronažnih sestara za ovu vrstu usluge kako bi ona bila što  kvalitetnija.

''Trenutno imamo dvije osobe koje će biti zadužene za obavljanje ovog posla. One će u suradnji s ginekologijom provoditi  aktivnosti na terenu, a Dom zdravlja Mostar će im osigurati vozilo koje će im biti na raspolaganju tijekom radnog vremena'', kazala je.

Naime, Dom zdravlja Mostar je već i prije početka ove pandemije bio u procesu uvođenja patronaže kao ispomoć dojiljama u njihovim domovima. Na žalost, zbog korone bili su primorani na kompletnu reorganizaciju cijelog posla, a patronaža je ostala na čekanju.

Inače, Mostar dugo godina nije imao besplatnu patronažnu službu. Pomoć u prvim danima majčinstva, kao i pomoć pri dojenju porodilje su do sada tražile na privatnim adresama, najčešće sestara s Odjela ginekologije bolnica u Mostaru o čemu je Bljesak ranije pisao.

Kako su nam tada kazale sugovornice, pri prijemu u SKB Mostar prije poroda zatražile bi pomoć patronažnih sestara pri izlasku s novorođenčetom.  Međutim, objasnili bi im da takva usluga u SKB-u ne postoji, te da sestre kući dolaze privatno i pomažu.

''U bolnici sam, na svoju inicijativu, uzela broj sestre koju sam kasnije i pozvala da dolazi u patronažne posjete i pomaže mi oko kupanja djeteta i tu uslugu sam platila. Kako sam imala problema s dojenjem, a ta sestra mi nije mogla adekvatno pomoći, zvala sam jedinu savjetnicu za dojenje u Mostaru da mi dođe privatno i pomogne oko uspostavljanja dojenja, i nju sam platila'', kazala je tada jedna od  korisnica privatnih patronažnih usluga.

''Broj savjetnice za dojilje iz Mostara dala mi je prijateljica koja je ranije koristila njezine usluge privatno. S obzirom da mi je prvo dijete i nisam ništa znala oko dojenja, a imala sam velikih problema, pozvala sam je privatno i ona mi je više puta dolazila i pokazivala. Svaki njezin dolazak sam plaćala'', iskustvo je druge korisnice.

Kako je rečeno iz Doma zdravlja Mostar, ova patronažna služba trebala bi s radom početi do kraja ove godine što je svakako lijepa vijest za sve buduće porodilje.

Kopirati
Drag cursor here to close